X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Moldova a marcat, de rînd cu alte state, 100 de ani de la sfîrșitul Primului Război Mondial (VIDEO)

12 noi. 2018,, 18:01   Politică
3447 0

Cu prilejul împlinirii, la 11 noiembrie, a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, la Cimitirul Armenesc din capitală a avut loc o ceremonie de comemorare a victimelor, notează Noi.md.

La eveniment au participat reprezentanți ai Președinției, ai Ambasadei Federației Ruse, precum și membri ai societății civile. Prezent la ceremonie, consilierul președintelui în domeniul Educației, Corneliu Popovici, a vorbit despre importanța menținerii vieții pașnice lăsate de strămoșii noștri, dar și despre consfințirea faptei eroilor Marelui Război.

„Primul război mondial a înglobat și teritoriul nostru. Chiar dacă aici nu s-au desfășurat operațiuni militare, aici se afla armata, aici se tratau soldații răniți pe front, aici și-au găsit loc de veci cei care au decedat în urma rănilor primite pe front. De obligațiunea noastră este să trăim și să-i pomenim pe acești eroi și de obligațiunea noastră este să ținem cont de faptul că trebuie să menținem permanent pacea în Moldova. Putem să prosperăm, să ne dezvoltăm doar în condițiile în care va exista o liniște atît în țară, cît și în regiunile învecinate, în condițiile cînd aici va fi pace, și socială și interetnică și regională”, a remarcat Popovici.

Conducătorul Clubului Istorico-Patriotic Rus, Alexei Petrovici, și-a exprimat speranța că acum, la 100 de ani de la acele tragice evenimente, dreptatea istorică va fi restabilită și că autoritățile vor acorda o atenție mai mare monumentelor eroilor căzuți în lupte.

„Astăzi am prezentat opiniei publice documente unice din arhiva Ministerului Apărării al Federației Ruse în care se povestește despre faptele eroice ale oamenilor înmormîntați aici. Vorbim despre ofițeri decorați cu înalte distincții militare, cum ar fi Ordinul „Sfîntul Gheorghe” și alte ordine rusești. Cimitirul Central are o însemnătate deosebită pentru țara noastră. Nu este unicul loc, în țara noastră sînt mai multe monumente dedicate evenimentelor Primului Război Mondial, pentru că concetățenii noștri au participat cel mai activ în componența Armatei ruse pe cîmpul de luptă”, a menționat Petrovici.


Amintim că la 11 noiembrie curent s-au împlinit 100 de ani de la încheierea Armistiţiului de la Compiegne, prin care a fost pus capăt Primului Război Mondial pe Frontul de Vest. Victimele au fost comemorate printr-o ceremonie de amploare la Paris, la care au participat 70 de şefi de state şi guverne, printre care Vladimir Putin, Donald Trump, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Recep Tayyip Erdoğan. La eveniment a fost prezent şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, alături de soţia sa.

Primul Război Mondial a durat din 28 iulie 1914 pînă pe 11 noiembrie 1918, lupte la care au participat peste 70 de milioane de militari. Peste nouă milioane de combatanţi şi şapte milioane de civili au decedat în urma războiului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?