Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova a devenit o țară a "democrației inovative". Opinie

26 apr. 2021,, 15:15   Politică
2781 3

Moldova se află de mult timp în topul mondial al tehnologiilor politice inovatoare, lăsînd cu mult în urmă democrații avansate precum SUA și UE, care au început să împrumute de la țara noastră descoperirea sa, esența căreia constă în faptul că institutul Curții Constituționale deține rezerve uriașe de democrație inovatoare și nu trebuie să folosească norme și practici învechite pentru a sta la straja Constituției, dar poate trece de la tactici defensive la strategii ofensive.

Această opinie a fost exprimată de către profesorul și diplomatul Victor Borșevici, comentînd pentru eNews.md ultimele evenimente politice din țara noastră, transmite Noi.md.

"Trăim într-o epocă a inovației. Vreau să-i dezamăgesc puternic și chiar să-i supăr pe cei care mărturisesc o opinie complet depășită și eronată că Moldova este o țară iremediabil înapoiată. Realitatea spune altceva. Moldova se află de mult timp în topul tehnologiilor politice inovatoare din lume, lăsând mult în urmă democrații avansate precum Statele Unite și UE. În timp ce politicienii de acolo efectuează o muncă scumpe și incredibil de complicată de prostire a propriilor alegători, pentru a-și atinge scopurile nobile, gîndirea creativă a politehnologilor și politicienilor noștri a luat o cale total diferită", a spus el.

Victor Borșevici a atras atenția asupra faptului că principiul tradițional al separării puterii legislative, executive și judiciare a fost supus unei revizuiri extrem de creative și unei abordări cu adevărat inovatoare.

"În țările democrației avansate, abia acum au început să înțeleagă și să împrumute fără rușine descoperirea noastră. În ce constă esența sa? S-a dovedit că Curtea Constituțională are rezerve uriașe de democrație inovatoare. Și dacă pe undeva mai respectă acele norme și practici învechite, conform cărora Curtea Constituțională ar trebui să păzească Constituția, atunci strategii și politicienii noștri s-au gîndit: oare nu este timpul ca Curtea Constituțională să treacă de la tactica defensivă la strategia ofensivă?", a spus profesorul și diplomatul.


Potrivit lui, prima care a preluat această idee inovatoare a fost cetatea democrației mondiale. Curtea Constituțională a SUA, care, apropo, constă dintr-o majoritate Republicană, a refuzat președintele său atunci când acesta a îndrăznit să ceară protecție împotriva gesturilor discutabile, din punct de vedere constituțional, ale adversarilor săi democrați. Votarea prin poștă și orbește a adus un rezultat fără precedent.

"Și ce au cîștigat din asta inventatorii noștri? Nimic altceva decât sfaturi standard de promovare a reformei democratice. Dar cum rămîne cu recompensa materială? Firimituri jalnice. Cu toate acestea, o recompensă totuși a urmat.

Aliați loiali ai colegilor de peste ocean, oficialii de la Bruxelles au sărit în apărarea Curții Constituționale a Republicii Moldova, care în cele din urmă s-a dovedit a fi o apărare slab voalată a presiunii neconstituționale a președintelui nostru asupra Parlamentului nostru. Și cum rămâne cu republica noastră parlamentară, unde anume Parlamentul este acel organ autorizat să solicite ordone din partea membrilor celei mai înalte curți constituționale a țării? Întrebarea plutește în aer, deoarece spre Moldova au suflat vînturi puternice din Occident. Principiul bumerangului nimeni nu l-a anulat", a subliniat Victor Borșevici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?