X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Modificări la Codul contravențional și Codul penal, votate în prima lectură

22 apr. 2021,, 17:06   Politică
2947 1

Deputații au aprobat unele modificări la Codul contravențional și Codul penal.

Noile prevederi țin de reducerea la maxim a prezenței cetățenilor în instanțe, fiind protejați în condițiile actuale de pandemie. Totodată, se referă la modificările cu referire la pedeapsa pentru încălcări și detenții. Un proiect pentru modificarea unor acte normative în acest sens a fost dezbătut astăzi, în ședința plenară.

Conform proiectului, Codul contravențional va suporta modificările, precum: examinarea fără partea implicată a cauzelor ajunse în instanță. La fel, instanța de recurs, examinînd cauzele în lipsa părților, se respectă drepturile acestora, astfel prin examinarea cauzelor în ordine de recurs sînt reduse la minim cheltuielile suportate cu privire la citarea celor vizați la proces, petrecerea ședinței, etc.

“Prin examinarea cauzelor în ordine de recurs în lipsa părților s-ar reduce substanțial și termenele de examinare a cauzelor, fiind respectat termenul rezonabil și excluderea completă a abuzurilor din partea participanților la proces”, se menționează în nota informativă.

Cu privire la completarea Codului penal, urmează includerea unui articol nou și anume reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare, cu muncă neremunerată în folosul comunității a inculpatului care a recunoscut săvîrșirea faptelor indicate în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Se propune și reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu amendă. Iar dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenția pe viață, se aplică pedeapsa închisorii de 30 de ani.


Proiectul a fost elaborat de deputatul Fracțiunii PSRM, Vasile Bolea, în colaborare cu Asociația Judecătorilor din Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?