X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Mircea Geoană: NATO nu vede în prezent o amenințare militară reală la adresa R. Moldova

26 ian. 2022,, 14:40   Politică
2809 4

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că "NATO respectă neutralitatea constituțională a Republicii Moldova", dar consideră că „fiecare țară are dreptul să facă propria alegere în ceea ce privește vectorul politicii externe”.

El a făcut o astfel de declarație marți seara, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR-Moldova, transmite infotag.md

„Nu discutăm problema aderării Moldovei la NATO. Cunoaștem că Moldova și-a declarat neutralitatea constituțională și respectăm această neutralitate. Dar integrarea în Uniunea Europeană este dreptul suveran al poporului Moldovei și al autorităților țării. Aceasta este alegerea unui stat suveran, aceasta nu este treaba Rusiei. Același lucru este valabil și pentru Georgia și Ucraina. Fiecare țară are dreptul să facă o alegere”, a subliniat Geoană.

Răspunzînd la întrebările jurnalistului, el a spus că NATO este preocupată de problemele de securitate regională, dar în prezent nu vede o amenințare militară reală la adresa Republicii Moldova.

„Nu vedem astfel de amenințări la adresa Moldovei. Dar asta nu înseamnă că nimic nu amenință republica în context regional general. Trebuie să avem grijă constant de asigurarea securității energetice, a securității cibernetice și de suprimare a altor amenințări la adresa Moldovei, care este partenerul nostru”, a subliniat Geoană.


De asemenea, el a menționat disponibilitatea Alianței Nord-Atlantice de a coopera cu Republica Moldova în diverse domenii. "NATO este gata să dezvolte cooperarea cu Republica Moldova și să investească în diverse domenii", a spus Geoană.

El a spus că săptămîna aceasta s-a întîlnit la sediul NATO cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.
"Am avut și o reuniune trilaterală interesantă a UE-RM-NATO. Există multe proiecte interesante pe care le putem dezvolta. Moldova este partenerul nostru comun. Și sîntem gata să implementăm proiecte importante în Moldova pentru a promova o mai bună administrare, asigurare a securității cibernetice, cooperare în domeniul educației și științei, dezvoltare a infrastructurii. Acestea pot fi proiecte diferite, prin oficiul NATO de la Chișinău sau prin structurile Uniunii Europene", a spus reprezentantul NATO.

El a subliniat că domeniile de cooperare sînt definite în noul Plan individual de parteneriat RM-NATO (IPAP).

"Planul a fost deja aprobat la Chișinău, iar în zilele următoare va fi aprobat la Bruxelles. Acesta este un document bun care indică sarcini concrete și domenii de cooperare. În plus, acesta este un plan foarte flexibil care poate fi modificat și dezvoltat în funcție de necesitățile la o anumită etapă", a subliniat Geoană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?