COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 929 781   INFECTAȚI 361 828(+712)   TRATAȚI 345 226      DECESE 9022(+37)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3013

Ministrul Justiției despre amînarea în dosarul Șor: "A început tot același show"

14 sep. 16:30   Politică
1549 4

Ministrul Justiției a venit cu un comentariu, după ce prima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, în dosarul în care Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, a fost amînată.

Sergiu Litvinenco a spus că asta nu este altceva decît un show, care s-a mai întîmplat de-a lungul timpului.

„Am înțeles că a început tot același show cum s-a mai întîmplat de-a lungul timpului și nu este exclus ca acest lucru să se întîmple mai departe, avînd în vedere ce fel de sistem avem noi, unul putred, care trebuie curățit… A fost un desfrîu la Cahul, au fost mai multe amînări decît examinări. Este un dezmăț total în ceea ce au făcut judecătorii de la Cahul. Același lucru s-a întîmplat și la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), pentru că acea decizie a stîrnit foarte mari semne de întrebare. Probabil, voi face și eu o sesizare la Inspecția Judiciară, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cu privire la acțiunile acelor judecători care au luat acea decizie. Cu o săptămînă înainte aceeași judecători au zis că nu este motiv de strămutare, iar peste alta, că deja este cazul de a fi strămutat dosarul. Este inadmisibil ca în procedură penală să existe astfel de decizii contradictorii, luate de aceleași persoane, în baza acelorași temeiuri”, a declarat Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, la Jurnal TV, citează tv8.md.

Amintim că ședința a fost amînată, după ce unul din cei trei magistrați din complet a declarat abținere de la judecarea cauzei.

„Mi-am dat seama că Banca de Economii este recunoscută în calitate de parte civilă și sînt incompatibil pentru examinarea acestei cauze deoarece dețin acțiuni în această bancă. Acest fapt l-am declarat în fiecare an în decalarația de avere și interese persoanle. Ținînd cont că a fost prejudiciat un agent economic unde am interes personal, consider că nu am dreptul să particip la examinara acestei cauze”, a declarat judecătorul Stelian Teleucă.


Așa cum s-a întîmplat și la alte ședințe, care au avut loc în ultimii ani la Curtea de Apel Cahul, deputatul fugar Ilan Șor nu a fost prezent la ședința de judecată.

Avocații susțin că Ilan Șor ar avea mai multe lucruri de spus pe marginea dosarului său de învinuire, însă nu se întoarce în țară pentru că nu s-ar simți în siguranță.

Totodată, expertiza financiară a dosarului în care este vizat Ilan Șor, solicitată de avocații acestuia încă de pe vremea cînd cauza era examinată la Curtea de Apel Cahul, așa și nu a fost nici măcar început, astfel că dosarul ar mai putea fi tergiversat. Următoarea ședință de judecată în acest dosar urmează să aibă loc în data de 21 septembrie.

Curtea Supremă de Justiție a admis în 20 august cererea avocaților lui Ilan Șor și au dispus strămutarea judecării cauzei penale în privinţa lui Şor Ilan de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Decizia a fost luată după zece tentative eșuate ale avocaților de a obține acest lucru.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X