X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Ministrul Justiției a comentat decizia Curții Constituționale

15 mar. 2022,, 13:15   Politică
3124 0

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, vine cu explicații privind inițiativa PAS de modificare a Constituției pentru confiscarea averilor ilicite ale funcționarilor publici.

Despre asta, ministrul a scris pe pagina sa de Facebook, transmite Noi.md cu referire la stiri.md.

"Astăzi, Curtea Constituțională a pronunțat Avizul pe marginea modificării art. 46 alin. (3) din Constituție. Totodată, potrivit Avizul dat, la 10 martie 2022 Curtea a adoptat o hotărîre prin care și-a revizuit jurisprudența anterioară pe marginea interpretării aceluiași articol (Hotărîrea nr. 7/2022, publicată pe site-ul Curții, prin care s-a revizuit Hotărîrea nr. 21/2011 și nr. 6/2015).

Aceste 2 acte trebuie analizate în coroborare, întrucît la baza considerentelor Avizului Curții de azi stau anume noile considerente ale Curții vizînd interpretarea art. 46 alin. (3) din Constituție conținută în Hotărîrea nr. 7 din 10 martie 2022.

Esența acestor 2 acte ale Curții constă în aceea că, potrivit Constituției în vigoare (în noua sa interpretare, bazată de jurisprudența CtEDO), partajarea sarcinii probei în cazul diferenței semnificative dintre averea și veniturile unei persoane (atît în penal, cît și în civil) este posibilă și în cadrul actualelor prevederi ale Constituției, nefiind necesară modificarea ei.


Or, precum a statuat Curtea, ”sarcina probării originii licite a bunurilor despre care se presupune că au fost dobîndite în mod ilicit poate fi transferată în mod legitim asupra pîrîților în cadrul unor proceduri non-penale de confiscare, inclusiv în cadrul unor proceduri civile”" (par. 48 din Hotărîrea Curții nr. 6/2015 în redacția Hotărîrii Curții nr. 7/2022).

Astfel, Curtea a aliniat sistemul constituțional național la standardele juridice europene privind combaterea corupției și a marilor hoții.

Toleranța zero pentru marile hoții și implementarea celor mai avansate standarde de luptă cu corupția, spălările de bani și îmbogățirile ilicite devin obiective de politică națională cu rang constituțional.

De astăzi justiția nu mai are nici o scuză pentru exterminarea marii corupții. Cei care adună averi din corupție, din furturi și alte activități criminale, inclusiv care le înregistrează pe numele altor persoane, nu mai au nicio siguranță că se vor putea bucura de ele", spune Litvinenco.

Menționăm că inițiativa de modificare a Constituției pentru confiscarea averilor ilicite ale funcționarilor publici a fost respinsă de Curtea Constituțională. Proiectul de lege, depus de 56 de deputați ai formațiunii PAS, a primit aviz negativ din partea magistraților.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?