Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ministrul de Externe s-a arătat îngrijorat de declarațiile lui Frattini

16 mar. 2018,, 13:10   Politică
3701 7

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, a declarat vineri că recentele afirmaţii ale reprezentantului special al OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini, referitor la retragerea militarilor ruşi din Transnistria suscită 'îngrijorare'.

Asta după ce Frattini declarase pentru postul de televiziune rusesc RT că solicitarea Chişinăului cu privire la retragerea trupelor ruse din stînga Nistrului este desprinsă de realitate, informează Radio Chişinău.

Aceste declaraţii suscită 'îngrijorare', a apreciat şeful diplomaţiei moldovene, adăugînd că Franco Frattini este aşteptat săptămîna viitoare la Chişinău.

'Cred că este important a avea o comunicare deschisă şi directă, fără intermediari', a afirmat Tudor Ulianovski, evocînd angajamente luate de Moscova în cadrul OSCE.

În acest sens, el a amintit de summitul din 1999 de la Istanbul, cînd Federaţia Rusă şi-a luat angajamentul de a-şi retrage trupele şi muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova.

'Apreciez foarte mult prestaţia anterioară şi experienţa politică a dl. Frattini şi contez pe înţelepciunea acestuia că atunci cînd va veni la Chişinău şi va efectua o vizită la Tiraspol se va documenta asupra situaţiei reale în scopul implementării cu succes a protocoalelor care au fost adoptate pe final de mandat în cadrul preşedinţiei Austriei la OSCE', a mai spus Ulianovschi.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău a mai adăugat că este important ca orice declaraţie care se face de către un reprezentant special al OSCE să ţină cont de aceste procese pentru a nu politiza dialogul între părţile participante la reglementarea conflictului transnistrean.

După declaraţia pentru RT, intens dezbătută la Chişinău, Franco Frattini a ţinut să sublinieze că nu acordă Rusiei un rol special în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.

'Există o diferenţă clară între forţele trilaterale moldo-ruso-transnistrene de menţinere a păcii şi Grupul Operaţional al Forţelor Ruse din Transnistria (GOTR)', a spus el, eschivîndu-se de la un răspuns direct cu privire la retragerea trupelor ruse din stînga Nistrului.

Referitor la trupele ruse de menţinere a păcii în regiunea transnistreană, Frattini spune că ele asigură securitatea şi libera circulaţie în zona de la Nistru.

El a reiterat că OSCE este în continuare pregătită să sprijine procesul de retragere şi de distrugere a muniţiilor ruse, suspendat în 2004, din Transnistria, fără să se refere clar la vreun termen.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?