COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ministrul de Externe: Guvernul vrea să construiască Europa acasă

Ministrul de Externe: Guvernul vrea să construiască Europa acasă

Integrarea europeană este un demers de politică externă a Republicii Moldova, dar Guvernul își propune să construiască Europa acasă, pe aceeași rețetă care a funcționat în țări ca Polonia, România, statele baltice.

Declarația aparține ministrului de externe Nicu Popescu care, într-un video-interviu acordat Agenției de presă IPN, a menționat că prin integrarea în Uniunea Europeană, în Republica Moldova pot exista drumuri bune, sistem de educație funcțional, sistem modern de sănătate, respect pentru drepturile cetățenilor.

„Acordul de Asociere este o foaie de parcurs pentru modernizarea țării. Noi implementăm legislația europeană în Republica Moldova. În același timp, în Moldova legi bune se adoptă, dar nu se aplică. Nu putem evalua Acordul de Asociere din punct de vedere cantitativ. Putem adopta 100% din prevederile Acordului de Asociere, dar aceste legi trebuie aplicate”, a spus Nicu Popescu.


În context, ministrul de externe a amintit de anularea alegerilor de primar al capitalei care, în opinia lui, a fost o măsură care a redus la zero gradul de implementare a prevederilor Acordului de Asociere. „Așa ceva nu se face în țările europene, democratice. Chiar dacă implementăm 100% prevederile Acordului de Asociere, dar guvernanții vor anula alegeri, vor înconjura ministere cu sportivi pentru că nu vor să se retragă de la guvernare, atunci gradul de implementare este zero”, a spus ministrul de externe.

Nicu Popescu a menționat că Acordul de Asociere a fost o linie de salvare pentru Republicii Moldova. „Fără acest acord, Republica Moldova ar fi fost într-o situație mult mai dificilă economic. Au crescut exporturile în UE, au crescut salariile, au venit investitori. Cetățenii Republicii Moldova trăiesc puțin mai bine”, a menționat Nicu Popescu.

Șeful diplomației moldovenești a precizat că procesele de reformare și europenizare vor dura foarte mult. „Astăzi sîntem abia la începutul luptei pentru reformarea justiției. Știți cît de adînc a pătruns corupția în societatea noastră. Nu va fi ușor, nu va fi rapid, peste noapte, dar condițiile și insistențele europene ne ajută”, a declarat Nicu Popescu.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load