X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ministrul de Externe al Estoniei: "Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană"

4 ian. 2023,, 18:15   Politică
2876 1

Estonia susține integrarea Republicii Moldova în calitate de țară candidată la Uniunea Europeană, este gata să sprijine Republica în orice mod, pe măsură ce reformele progresează și consideră că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană.

Despre acest lucru a declarat astăzi ministrul Estonian de Externe, Urmas Reinsalu, în cadrul întrevederii de la Tallinn cu viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei, în cadrul întrevederii s-a discutat despre cooperarea bilaterală, integrarea europeană a Republicii Moldova și situația privind securitatea în Europa.

Urmas Reinsalu a menționat că autoritățile Moldovenei și-au demonstrat angajamentul față de calea europeană și au susținut Ucraina, împotriva căreia Rusia duce un război pe scară largă de aproape un an.

"Decizia de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE este un pas istoric care va contribui la consolidarea întregii Europe, a democrației și libertății noastre", a declarat ministrul Afacerilor Externe al Estoniei.

Urmas Reinsalu a menționat că, pe lîngă reforme, este important ca Republica Moldova să continue o integrare mai strînsă cu piața internă a UE și să participe la programele UE.

"Datorită fondurilor UE, Estonia și Moldova cooperează bine în dezvoltarea guvernării electronice și putem împărtăși cunoștințele și experiența noastră pentru a consolida sfera digitală și cibernetică a Moldovei", a spus el.

Miniștrii de Externe ai celor două țări au discutat, de asemenea, și despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina și situația privind securitatea în Europa.

"Scopul nostru este să ajutăm Ucraina să cîștige războiul cît mai repede posibil și numai în condițiile Ucrainei. Occidentul trebuie să-și sporească asistența militară, economică și politică", a spus Urmas Reinsalu.

În același timp, el a adăugat că este necesar de acordat atenție întregii regiuni, care este direct afectată de război, și de continuat munca privind asigurarea securității.

"Estonia contribuie la consolidarea securității Republicii Moldova prin intermediul Fondului European pentru pace și vom continua eforturile noastre de atenuare a inflației și a crizei energetice cauzate de războiul dintre Rusia și Ucraina", a declarat Urmas Reinsalu.

2
0
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?