Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Ministrul Apărării al României: Avem mari șanse ca în viitor să ne protejăm și cu „Iron Dome”

29 sep. 2022,, 02:00   Politică
2081 0

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, marți seară că România discută cu Israelul pentru semnarea unui acord în următorii 5 ani în care să aducă tehnologie de vîrf în țară, inclusiv sistemul de apărare antibalistică numit „Iron Dome”.

„Este o aspirație a noastră, am discutat despre asta cu omologul meu israelian, am văzut mai multe elemente din industria de armament israelian. Am început procedurile pentru a discuta despre asta. Este o tehnologie nouă, aflată oarecum sub embargo. SUA, Israelul sînt cele care gestionează acest lucru. Noi avem mari șanse ca în viitor să ne protejăm și cu ajutorul acestui tip de protecție antibalistică nou.

Deocamdată sîntem în lucru pentru a semna un acord în domeniul de securitate înnoit cu Israelul, avem un acord de cooperare militară mai vechi, pentru a aduce tehnologie de vîrf în România. Am putea să facem elemente aici, nu știu neapărat dacă din Iron Dome, dar tot elemente de protecție balistică și alte lucruri și ce ține de drone și alte elemente. Lucrăm la un acord pe care îl vom face foarte repede și de-acolo vom începe să discutăm despre aceste proiecte.

Vorbim despre următorii 5 ani. Să sperăm că vom reuși în această perioadă și că vom strînge legăturile cu Israelul în ceea ce privește producția în România. De fapt asta ne interesează foarte mult, am discutat asta și în Coreea de Sud și în alte locuri”, a declarat ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu. România pare decisă să devină prima țară europeană care să cumpere sistemul israelian antirachetă Iron Dome, au declarat surse israeliene pentru publicația Haaretz. Conform presei israeliene, ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a refuzat să prezinte detalii referitoare la acest subiect, dar a recunoscut că România intenționează să achiziționeze sisteme radar și drone din Israel.

Conform MApN, Vasile Dîncu, a vizitat, în perioada 14 - 15 septembrie, sediile unor companii din industria de apărare israeliană, inclusiv cele implicate în dezvoltarea Iron Dome. Iron Dome este un sistem de apărare antirachetă dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite. „Iron Dome” („Cupola de fier”, într-o traducere aproximativă) a devenit cunoscut pe plan mondial în mai 2021, în urma celui mai mare atac cu rachete asupra Israelului, cînd armata israeliană a reușit să intercepteze un mare număr de proiectile de artilerie trase din zona fîșiei Gaza de gruparea Hamas.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?