Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ministerul rus de Externe: "Prezența militară în Transnistria nu este un scop pentru Rusia"

26 mai. 2023,, 12:15   Politică
2804 0

Prezența militară în Transnistria nu este un scop în sine pentru partea rusă.

Despre acest lucru a declarat viceministrul rus de Externe, Mihail Galuzin, într-un interviu pentru RIA Novosti.

Potrivit lui, în ciuda numărului limitat, pacificatorii ruși rămîn singurul factor real care garantează pacea și liniștea în Transnistria.

Fiind rugat să comenteze declarația șefului autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene (RMN) Vadim Krasnoselski, pe fondul riscului ca conflictul ucrainean să depășească granițele acestei țări, care a declarat că "prin Transnistria se află calea directă către un război mondial", Galuzin a subliniat că "desigur, declarația liderului Transnistriei are un caracter figurativ".

"În același timp, evaluarea sa reflectă îngrijorarea cu privire la situația dificilă de securitate care se dezvoltă în regiune. Într-adevăr, ea provoacă îngrijorare și este urmată de agravări suplimentare", a explicat el.

"Este suficient să suprapunem faptele cunoscute de concentrare a unor unități armate și tehnicii militare ucrainene în apropierea Transnistriei, pregătirea atacurilor teroriste împotriva conducerii acesteia și a oficialilor OSCE, începutul implementării de către Chișinău, cu asistența NATO și UE, a planurilor de consolidare a potențialului militar, în ciuda statutului neutru al Republicii Moldova. Mai mult, toate acestea se întîmplă pe fondul stagnării procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană și a degradării dialogului dintre Chișinău și Tiraspol", a subliniat viceministrul de Externe al Federației Ruse.

"Pe scurt, situația privind reglementarea transnistreană este complicată. Sînt sigur că menținerea stabilității pe Nistru corespunde obiectivelor comune ale tuturor părților interesate, la care Rusia este gata să contribuie în continuare ca garant și mediator", a spus Galuzin.

"Prezența noastră militară în regiune nu este un scop în sine, dar chiar și astăzi, în ciuda numărului limitat, pacificatorii ruși rămîn singurul factor real care garantează pacea și liniștea în regiune", a subliniat el.

Anterior, șeful reprezentanței autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene în Federația Rusă, Leonid Manakov, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti că autoritățile republicii nerecunoscute cer Rusiei să crească numărul de pacificatori, considerînd că acest lucru este justificat, avînd în vedere creșterea riscurilor de securitate.


După cum au afirmat autoritățile moldovenești de mai multe ori, Chișinăul oficial susține retragerea trupelor ruse de pe teritoriul republicii și insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean exclusiv prin metode diplomatice, păstrînd, în același timp, suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Prim-ministrul Dorin Recean afirmă constant că soluționarea conflictului transnistrean nu poate fi realizată decît pe cale pașnică.

12
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?