X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ministerul rus de Externe: "Moldova se bucură de avantajele participării în CSI"

25 ian. 2023,, 16:45   Politică
3438 0

Moldova continuă să se bucure de avantajele participării în CSI.

Despre acest lucru a anunțat Primul departament al țărilor CSI al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, menționînd că, în ciuda declarațiilor politicienilor moldoveni de rang înalt despre lipsa cererii pentru CSI din partea Chișinăului, țara continuă să se bucure de avantajele participării la CSI, iar retragerea acesteia din asociație ar afecta locuitorii țării.

Departamentul a anunțat că Moldova și-a redus participarea în treburile CSI, nu trimite reprezentanți la ședințele organelor statutare ale CSI, a refuzat să co-prezideze organizația în 2023 și să implementeze programul interstatal "Capitalele culturale ale CSI" în orașul moldovenesc Comrat.
"Am dori, însă, să remarcăm, că Moldova continuă să se bucure de avantajele participării sale în CSI și în 285 de tratate internaționale în cadrul sau legate de CSI", a declarat departamentul pe canalul său Telegram.

De exemplu, zona de liber schimb este un element important în asigurarea accesului produselor moldovenești pe piețele țărilor CSI. CSI îi revine mai mult de 25% din cifra de afaceri comercială a Moldovei. Iar în domenii precum agricultura și industria farmaceutică, exportul produselor moldovenești în CSI pe unele poziții depășește 90%", a menționat departamentul.

"Regimul fără vize, migrația forței de muncă și educație: în 2022, doar în Rusia au fost înregistrați la direcția migrație cel puțin 125 de mii de cetățeni moldoveni. O sursă importantă de formare a PIB-ului moldovenesc rămîne fluxul de mijloace bănești de la cetățenii moldoveni care lucrează în Rusia", a adăugat departamentul.


"Se pune întrebarea, cine beneficiază din ieșirea Moldovei din CSI? Este evident că în urma unei astfel de decizii a Chișinăului vor avea de suferit în primul rînd cetățenii obișnuiți ai Moldovei", a rezumat Primul departament al țărilor CSI al Ministerului rus de Externe.

Anterior, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că Comunitatea Statelor Independente nu mai funcționează, de aceea Moldova nu participă la ședințele organizației. El a subliniat că autoritățile analizează dacă această organizație va rămîne actuală sau utilă pentru Republica Moldova.

14
2
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?