Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ministerul rus de Externe, despre posibila vizită a Maiei Sandu în Rusia

3 ian. 2022,, 11:55   Politică
4300 5

Vom putea vorbi despre posibila vizită a președintelui Moldovei, Maia Sandu, în Rusia atunci cînd pentru aceasta se va forma o agendă semnificativă.

Despre acest lucru a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, într-un interviu exclusiv pentru TASS, transmite Noi.md

Vorbind în general despre relațiile dintre Moscova și Chișinău, el a menționat că anul 2021 a fost bogat în evenimente în viața politică internă a Moldovei, care, desigur, au afectat relațiile ruso-moldovenești.
"În iulie în republică au avut loc alegeri parlamentare, în urma cărora a fost format un nou guvern. Vedem dorința noii conduceri a Republicii Moldova de a intensifica dialogul ruso-moldovenesc la toate nivelurile. În acest sens, în ultimele a fost obținut luni un rezultat bun. Astfel, în august, șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak a fost într-o vizită la Chișinău. În luna octombrie, la Moscova au venit vicepremierii Moldovei, Vlad Kulminski și Andrei Spînu, iar președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, s-a întîlnit la Atena cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.
La 17 noiembrie, ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, a efectuat o vizită de lucru în Rusia, în cadrul căreia au fost semnate o declarație comună cu ocazia aniversării a 20 de ani de la semnarea Tratatului bilateral de Prietenie și Cooperare din 2001 și un Plan de consultări interministeriale pentru anii 2022-2023. În prezent, se lucrează la pregătirea următoarei, a 17-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale bilaterale pentru Cooperare Economică", a spus Andrei Rudenko.
"Partenerii noștri moldoveni își declară disponibilitatea de a construi un dialog bazat pe principiul pragmatismului, de a soluționa problemele deschise ale relațiilor bilaterale în cadrul acestuia. Împărtășim această atitudine. Sperăm că aceste declarații ale părții moldovenești vor fi susținute de pași practici.
Acest lucru se referă în totalitate la procesul de reglementare transnistreană. Sperăm că Chișinăul va da dovadă de o abordare constructivă și va răspunde pozitiv inițiativei recente a conducerii Transnistrene de intensificare a dialogului dintre malurile Nistrului, precum și va depune eforturi pentru reluarea negocierilor în formatul "5+2".
În ceea ce privește posibila vizită a lui Sandu în Rusia, partea rusă a comentat în repetate rînduri această problemă – vom putea vorbi despre o astfel de vizită atunci cînd pentru aceasta se va forma o agendă semnificativă", a subliniat viceministrul de Externe al FR.
1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?