Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ministerul rus de Externe: Chișinăul trebuie să-și schimbe abordarea față de reglementarea transnistreană

6 sep. 2022,, 16:15   Politică
3017 0

Asigurările autorităților moldovenești, inclusiv la cel mai înalt nivel, denaturează esența problemei transnistrene, iar fără o schimbare de abordare realizată de partea moldovenească, nu poate fi așteptat niciun progres în procesul de reglementare transnistreană.

Acest lucru se precizează în comentariile reprezentantului oficial al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, în legătură cu declarația Ministerului de Externe al Republicii Moldova privind abordările Chișinăului față de reglementarea transnistreană.

După cum s-a menționat, Moscova a luat act de reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova la răspunsul ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse Serghei Lavrov la o întrebare despre situația privind problema reglementării transnistrene în cadrul discursului său la MGIMO, pe 1 septembrie curent.

Astfel, instituția diplomatică a Republicii Moldova, „ca întotdeauna”, confirmă „angajamentul pentru demersuri pașnice și diplomatice bazate pe dialog, atît în scopul reintegrării, cît și în dialog cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse prezente ilegal pe teritoriul țării."

„Din păcate, astfel de asigurări din partea autorităților moldovenești, inclusiv la cel mai înalt nivel, denaturează esența problemei transnistrene. Prezența trupelor ruse pe malul stîng al Nistrului în scopul operațiunii de menținere a păcii și a pazei depozitelor de muniții din Cobasna este o consecință a problemei nerezolvate, și nu cauza ei. Actualul impas din reglementarea transnistreană are absolut alte explicații, și anume refuzul încăpățînat al Chișinăului, sub diverse pretexte, de a răspunde pozitiv solicitărilor repetate ale Tiraspolului de a începe negocieri de fond referitor la principiile unei reglementări paşnice cuprinzătoare la Nistru.


Este evident că, fără o schimbare din partea moldovenească a acestei abordări, nu se pot aștepta progrese în procesul de reglementare transnistreană”, a spus reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei într-un comentariu..

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?