Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ministerul rus de Externe a îndemnat din nou Occidentul să nu se implice în treburile interne ale Republicii Moldova

17 mar. 2021,, 14:10   Politică
3606 3

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a îndemnat încă o dată partenerii Occidentali să renunțe la implicarea în treburile interne ale Republicii Moldova, declarînd că astăzi ceea ce poate ajuta republica să iasă din criză nu sînt predicile misionare ale Statele Unite și instrucțiunile de UE, care polarizează și mai mult societatea, dar adevăratul respect al suveranității țării noastre și neimplicarea în procesele sale politice, transmite Noi.md.

În special, în declarația sa, Ministerul rus de Externe a reamintit că, la sfîrșitul lunii februarie, MAE al Rusiei a comentat declarațiile publice ale șefului Delegației UE la Chișinău și declarația ambasadorilor statelor-membre ale UE, care nu pot fi descrise altfel decît ingerințe diplomatice în treburile interne ale Republicii Moldova.

Potrivit Ministerului rus de Externe, săptămîna trecută, ștafeta lor a fost preluată de către Ambasadorul SUA în această țară, Derek Hogan, și în cele mai bune tradiții ale misionerismului american, el a postat pe site-ul ambasadei o predică despre democrație, pandemie, politicieni corupți și oligarhi, dificultăți economice și criza politică în care s-a pomenit Republica Moldova.

Potrivit ambasadorului, pot scoate țara din această situație "curajul și angajamentul față de principiile democratice", care au fost deja demonstrate de alegătorii din Moldova și de peste hotare la ultimele alegeri prezidențiale, oferind "încă un pas istoric în dezvoltarea democratică" a țării.

"Ambasadorul Derek Hogan nu s-a putut abține de la a arăta conducerii Republicii Moldova ce anume ar trebui să facă – " să respecte voința poporului, să iasă din impasul actual și să înceapă să lucreze pentru rezolvarea problemelor stringente ale cetățenilor săi." Astfel de declarații de mentorat nu sînt potrivite din partea șefului unei ambasade străine în adresa liderilor unui stat suveran", a declarat Ministerul rus de Externe.


Ei au atras atenția asupra faptului că postarea ambasadorului american a apărut tocmai cînd în Republica Moldova se apropie momentul de cotitură între confruntarea dintre noul președinte și principalele forțe parlamentare din cauza candidaților la funcția de prim-ministru.

"Din păcate, ambasadorul nu este îngrijorat de faptul că situația ar putea escalada. Orientarea geopolitică pro-occidentală a Chișinăului este mai importantă pentru el decît stabilitatea în țară. Sîntem nevoiți să repetăm încă o dată îndemnul nostru către partenerii noștri occidentali de a nu se implica în treburile interne ale altor state. Astăzi, ceea ce poate ajuta Moldova să iasă din criză nu sînt predicile misionare ale Statelor Unite și instrucțiunile UE, care polarizează și mai mult societatea, ci respectul adevărat pentru suveranitatea acestei țări și neimplicarea în procesele sale politice", a declarat Ministerul rus de Externe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?