X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ministerul rus de Externe a anunţat riscul dezgheţării conflictului din Transnistria

21 iul. 2022,, 12:55   Politică
3243 0

Blocada Republicii Moldovenești Transnistrene (RMN) nerecunoscute de către Moldova poate duce la dezghețarea conflictului transnistrean, lucru care nu poate fi amis, a spus Alexei Polișciuk, directorul departamentului II al țărilor CSI al Ministerului de Externe al Rusiei, citat de TASS.

În opinia sa, revenirea Moldovei la utilizarea unui element de blocaj economic este în măsură să agraveze și mai mult relațiile cu Transnistria.

Anterior, așa-zisul ministru de Externe transnistrean Vitali Ignatiev a avertizat despre riscul unui război cu Moldova. Acest lucru, crede el, poate fi generat de o posibilă retragere a Chișinăului din Acordul din 1992 privind principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiune.

Menționăm că responsabilii din cadrul Biroului Politici de Reintegrare, într-un comentariu pentru Noi.md, au menționat că Acordul cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992, a contribuit la acea etapă, la stoparea fazei active a confruntărilor militare în stînga Nistrului, avînd scopul de a pune bazele revenirii la un proces de soluționare pașnică a conflictului.

Totodată, pe parcursul anilor a devenit evidentă existența unor lacune în aplicarea deplină și conformă a prevederilor stipulate în Acord, iar Republica Moldova accentuează deja de două decenii oportunitatea transformării actualului mecanism de menținere a păcii într-o operațiune civilă multinațională cu mandat internațional.


În situația regională încordată, o eventuală retragere din acest acord fără a-l putea înlocui cu un alt mecanism mai adaptat noilor realități și sarcini, ar putea spori riscul unor provocări militare și instabilității multidimensionale”, se mai arată în răspunsul Biroului Politici de Reintegrare oferit în exclusivitate pentru Noi.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?