COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ministerul Justiției reinițiază proiectul de modificare a Constituției

Ministerul Justiției reinițiază proiectul de modificare a Constituției

Ministerul Justiției a anunțat reiniţierea procesului de elaborare a proiectului Legii pentru modificarea Constituției (art. 116, 121, 122), în partea ce ţine de termenul inițial de numire a judecătorilor şi selectarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), precum și în vederea concretizării rolului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței şi competențelor acestuia.

Mai exact, modificările vor viza limitarea imunității judecătorilor, unificarea modului de numire a judecătorilor, anularea termenului inițial de numire a judecătorilor pe 5 ani și modificarea componenței CSM, excluderea membrilor de drept din componența CSM (Preşedintele CSJ, ministrul justiţiei şi Procurorul General), transmite bizlaw.md.

Potrivit Ministerului Justiției, proiectul Legii pentru modificarea Constituției în partea ce ține de reforma sistemului judecătoresc nu reprezintă o noutate, deoarece un proiect similar a fost înregistrat în Parlament cu în ianuarie 2018.


Din considerentul neadoptării legii constituționale timp de un an de la prezentarea inițiativei de modificare, propunerea a fost declarată nulă. Ministerul a considerat necesar de a reiniția acest proiect în conformitate cu Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2019-2020.

Ministerul invite toți subiecții interesați să prezinte propuneri pînă la data de 20 septembrie 2019, în format electronic, la adresa: adriana.dodon@justice.gov.md.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load