COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ministerul Justiției cere Guvernului modificarea Constituției

Ministerul Justiției cere Guvernului modificarea Constituției

Ministerul Justiției a remis Guvernului spre examinare proiectul Legii pentru modificarea Constituției, în partea ce ţine de numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) și rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Printre altele, se propune excluderea termenului inițial de 5 ani de numire a judecătorilor, prevăzut în Constituție.

„Această abordare a devenit necesară în lumina potențialului efect al acestui termen asupra independenței și imparțialității sistemului judecătoresc, remarcat de către organizațiile internaționale, precum și a promovării noului sistem de evaluare a judecătorilor. Urmare a adoptării acestui proiect de lege, judecătorii vor fi numiți în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM”, explică autorii proiectului.

În prezent, conform prevederilor Constituției, judecătorii sînt numiți inițial pentru o perioadă de 5 ani. Numai în cazul în care își desfășoară activitatea în mod corespunzător pe parcursul acestei perioade, judecătorii sînt numiți pînă la atingerea plafonului de vîrsta de 65 de ani.


De asemenea, proiectul propune completarea Constituției cu prevederea referitoare la dreptul președintelui Republicii Moldova de a respinge doar o singură dată candidatura propusă de CSM.

O altă modificare se referă la modul de numire și selectare a judecătorilor CSJ. Astfel, se propune ca aceștia să fie numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și judecătorii, adică de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM.

Urmează a fi exclusă cerința deținerii „vechimii în funcția de judecător de cel puțin 10 ani” de către președintele, vicepreședinții și judecătorii Curții Supreme de Justiție. Aceasta are ca scop obținerea calității de judecător la CSJ și a persoanelor cu o vechime în funcție alta decît cea de judecător, pentru „excluderea corporativității în cadrul CSJ”.

„Această modificare va reduce influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor”, argumentează autorii.

În prezent, judecătorii CSJ sînt numiți și demiși de Parlament la propunerea CSM.

Cu referire la imunitatea judecătorilor, proiectul vine cu o completare la art. 116 din Constituție care va reglementa imunitatea funcțională a judecătorilor. Aceștia vor avea imunitate funcțională doar în condițiile legii.

Astăzi, premierul Ion Chicu a anunțat la ședința Guvernului că Ministerul Justiției va remite Consiliului Europei tot pachetul de documente ce se referă la reforma justiției: planul de acțiuni, strategia pentru asigurarea independenței justiției și proiectul de lege pentru evaluarea judecătorilor.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load