Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Mii de angajați din sectorul public și privat sunt implicați în organizarea Summitului CPE

30 mai. 2023,, 11:40   Politică
2644 0

Mii de angajați din sectorul public și privat sînt implicați în organizarea Summitului Comunității Politice Europene (CPE), care va avea loc pe 1 iunie în țara noastră.

Detalii din agenda evenimentului au fost oferite astăzi la o conferință de presă de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, transmite moldpres.

Vicepremierul a afirmat că Summitul de pe 1 iunie va începe la Castel Mimi la ora 10.30, cu sosirea delegațiilor și se va încheia în seara zilei, la ora 19.00. Agenda evenimentului include mai multe componente. Summitul va începe cu o sesiune plenară în care liderii delegațiilor vor avea ocazia să exprime poziția statelor lor pe anumite domenii de interes. Ulterior, liderii se vor separa în grupuri de lucru unde vor discuta mai multe detalii pe anumite subiecte, în special referitoare la pacea și securitatea pe continentul european, energie și proiecte comune. Summitul va include și mai multe întrevederi bilaterale între liderii care vor participa la eveniment.

„În marja acestui summit vor avea loc mai multe acțiuni și anunțuri legate nemijlocit de Republica Moldova. Prin intermediul acestor anunțuri, treptat vom detalia mai multe rezultate concrete pe care țara noastră le va obține pe parcursul Summitului”, a precizat Nicu Popescu.

Ministrul a precizat că 48 de delegații oficiale și-au confirmat deja participarea la eveniment. O parte dintre delegații vor sosi la Chișinău în seara zilei de miercuri, 31 mai, iar o altă parte a participanților vor veni în țara noastră în dimineața zilei de joi, 1 iunie.


Vicepremierul a afirmat că organizarea Summitului în țara noastră este o dovadă clară că familia de state europene apreciază și sprijină Republica Moldova și este o ocazie unică să demonstrăm întregii Europe că sîntem un popor unit, ospitalier și pașnic.

Pentru mediatizarea evenimentului, au fost acreditați 656 de jurnaliști din totalul celor 775 de cereri depuse. Numărul final al jurnaliștilor acreditați a fost determinat de restricțiile de spațiu.

Oficialul a oferit detalii și despre securitatea evenimentului. „Pentru organizarea acestui Summit am lucrat cu colegii din instituțiile noastre de forță, dar și cu colegii noștri din alte țări, pentru a asigura securitatea. sîntem siguri că Republica Moldova este un spațiu foarte sigur pentru organizarea acestui Summit și că securitatea noastră a tuturor este asigurată în primul rînd de instituțiile noastre, dar și cu participarea, sprijinul și coordonarea colegilor din alte țări”, a conchis Nicu Popescu.

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 km distanță de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Vă reamintim că mai multe informații despre satul Bulboaca, precum și despre alte localități din Republica Moldova, pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md la rubrica "Localități ale Moldovei".

0
0
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?