X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Michel: "Acum este momentul să recunoaștem perspectiva europeană a Ucrainei și Moldovei"

22 iun. 2022,, 09:31   Politică
2409 0

Ziua cea importantă se apropie. Summitul Consiliului Europei va avea loc la Bruxelles la sfîrșitul acestei săptămîni de lucru. În cadrul acestuia, statele membre ale UE vor decide cu privire la statutul de candidat la aderarea la UE pentru Moldova.

Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra procesului de integrare europeană a țării, care este o prioritate cheie a politicii externe a Guvernului.

Anterior, mai multe țări au recomandat deja acordarea acestui statut în schimbul angajamentului de a consolida implementarea reformelor în republică, iar unii și-au exprimat intenția clară de a sprijini cererea de aderare a Republicii Moldova.

Ungaria va sprijini acordarea Ucrainei și Moldovei a statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Despre acest lucru a anunțat premierul Viktor Orban, în cadrul unei videoconferințe privind pregătirile pentru summitul UE. În același timp, el a cerut membrilor UE să acorde statutul de candidat Georgiei și Bosniei și Herțegovinei.

Videoconferința a fost prezidată de Charles Michel, Președintele Consiliului European. El a mai spus că atît Republicii Moldova, cît și Ucrainei ar trebui acordat statutul de candidat la Uniunea Europeană.


"Cred că acum este momentul să recunoaștem perspectiva europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Viitorul acestor țări și al popoarelor lor este în Uniunea Europeană. Mai exact, intenția mea este să decidem să acordăm statutul de candidat Ucrainei și Moldovei. Cînd războiul a revenit în Europa, trebuie să ne consolidăm stabilitatea și securitatea nu numai în cadrul UE, dar și cu alți parteneri europeni de pe continent. Ideea unei uniuni politice europene poate consolida cooperarea și poate face Europa mai sigură și mai dezvoltată", a spus el.

O decizie oficială privind statutul Ucrainei, Moldovei și Georgiei urmează să fie luată la summitul liderilor UE din această săptămînă.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?