Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Michalko despre tensiunile în relația UE-Moldova

20 iul. 2018,, 15:09   Politică
3626 0

Tensiunile în relaţiile Uniunii Europene cu Moldova a apărut ca o "reacţie firească la invalidarea rezultatelor alegerilor primarului Chişinăului", a declarat şeful Delegaţiei UE în RM, Peter Michalko.

Potrivit diplomatului pentru ziarul "Logos-press", Peter Michalko a spus că "toţi observatorii şi participanţii la procesul electoral au declarat că aceste alegeri au fost libere şi corecte".

"Din păcate, după cele întâmplate, am fost nevoiţi să constatăm că nu se respectă standardele şi principiile democratice ale statului de drept. Uniunea Europeană porneşte de la premisa că alegerile reprezintă fundamentul democraţiei", a spus el.

Potrivit lui, la Chişinău, dreptul cetăţenilor la exprimarea voinţei nu a fost respectat, lucru inacceptabil pentru un stat democratic.

Diplomatul a atras atenţia asupra faptului că Uniunea Europeană desfăşoară un dialog cu conducerea ţării în interesul cetăţenilor Moldovei, indiferent de cine este la putere.


Peter Michalko a recunoscut cu regret că anularea rezultatelor alegerilor din Chişinău a devenit o următoare manifestare a slăbirii atenţiei faţă de standardele europene şi tradiţiile procesului electoral.

"În 2017, din cauza că autorităţile moldovene au decis să modifice sistemul electoral în pofida avizului Uniunii Europene, OSCE şi Comisiei de la Veneţia, Bruxelles-ul a fost nevoit să înainteze precondiţii de natură politică în Memorandumul de acordare a asistenţei macrofinanciare. Moldova a acceptat şi a semnat aceste condiţii. Cu toate acestea, în practică, observăm că nu se respectă principiile alegerilor libere", a spus el.

Diplomatul consideră că nu se poate vorbi despre niciun fel de politizare a hotărârii Parlamentului European din 5 iulie, pentru care au votat 345 de deputaţi din cinci grupuri parlamentare.

"Decizia instanţei şi comportamentul CEC, interpretarea acesteia şi modul de executare provoacă întrebări. Vom analiza cu atenţie procesele şi în viitor, vom reacţiona în conformitate cu deciziile luate de autorităţile moldoveneşti", a subliniat şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?