X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Michalko: Consiliul Superior al Magistraturii este un organ de autoadministrare judecătorească

28 noi. 2019,, 16:58   Politică
2979 1

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este recunoscut de către Consiliul Europei drept un organ de autoadministrare judecătorească.

O declaraţie în acest sens a făcut şeful Delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko, la întrevederea cu membrii CSM, transmite NOI.md cu referire la infotag.md.

La discuţii au participat preşedintele interimar al CSM, Dorel Mustaţă, şi membrii Consiliului: Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton, Mariana Timotin şi Petru Moraru.

Scopul întrevederii a fost menţinerea unui dialog continuu cu partenerii Uniunii Europene, în vederea implementării reformei în sistemul judecătoresc, comunicării poziţiei membrilor CSM în urma ultimelor evenimente din sistemul judecătoresc, precum şi acţiunile pe care membrii CSM urmează să le întreprindă în viitorul apropiat.

Membrii CSM au comunicat că toate acţiunile au fost realizate în vederea exercitării rolului constituţional al Consiliului, de garant al independenţei justiţiei, în vederea eficientizării şi asigurării unui înalt nivel de independenţă şi de transparenţă a sistemului judiciar. Ei au subliniat că este inadmisibil să fie implicată o altă putere de stat în activitatea CSM, în pofida presiunilor şi încercărilor anumitor reprezentanţi ai puterii de stat şi ale unui grup de judecători de imixtiune directă în activitatea Consiliului şi a sistemului judecătoresc, care au drept scop menţinerea influenţei asupra sistemului judecătoresc.

Ambasadorul Peter Michalko a apreciat activitatea CSM, care, prin acţiuni concrete, a demonstrat dorinţa schimbărilor pozitive pentru funcţionarea justiţiei independente, imparţiale, credibile şi eficiente.

În opinia sa, sînt inadmisibile încercările de a submina independenţa sistemului judiciar şi statutul CSM.

Diplomatul a amintit că există opinia Comisiei de la Veneţia, care s-a pronunțat în favoarea imunității membrilor CSM, care garantează independența lor și le permite să-și desfășoare activitatea fără a fi nevoiţi să se apere împotriva acuzațiilor nefondate și vexatorii.

Şweful Delegaţiei UE a subliniat că poziţia principală a instituţiilor europene este implementarea reformei pentru o justiţie în numele legii şi în folosul cetăţenilor Republicii Moldova, asigurînd independenţa judecătorilor şi susţinînd procesul de verificare a integrităţii magistraţilor doar în condiţiile în care va fi organizat în mod credibil.

Amintim că CSM este format din 12 membri, dintre care trei sînt membri din oficiu – procurorul general, ministrul Justiției şi președintele Curții Supreme de Justiție. Şase membri sînt sînt judecători, iar trei sînt profesori de drept la universități. Componența actuală a CSM nu este recunoscută de o parte din judecători, care au depus o petiție la Centrul Național Anticorupție „pentru a examina legitimitatea acțiunilor sale de a convoca şedinţe”. Însă anterior, fostul premier Maia Sandu și fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate, au spus de mai multe ori că această componenţă a CSM este legală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?