X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Michalko: Alegerile parlamentare vor fi un test pentru Moldova

20 noi. 2018,, 15:40   Politică
3189 6

Autorităţile Moldovei trebuie să-şi îndeplinească angajamentele asumate la încheierea Acordului de Asociere cu UE, care presupun susţinerea principiilor democraţiei şi statului de drept, consideră şeful delegaţiei UE în RM, Peter Michalko.

Astăzi, în cadrul forumului anual privind integrarea europeană, el a spus că „Uniunea Europeană își menține angajamentele în cooperarea cu Republica Moldova, însă nu vede nici progres, nici voință politică din partea autorităților moldovenești de a remedia situația pe mai multe puncte cheie, ceea ce provoacă îngrijorarea partenerilor”.

„În primul an al mandatului meu în calitate de șef al Delegației, Republica Moldova se afla în zona de atenție sporită a UE. Și aici este necesar să ne bazăm pe concluziile Consiliului Afaceri Externe al UE din februarie, pe cele două rezoluții adoptate de Parlamentul European, pe declaraţiile Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, și ale Comisarului European pentru extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn. Subliniez că toate aceste opinii despre Republica Moldova nu sînt formate de anumite partide europene concrete, ci de instituțiile Uniunii Europene”, a spus Michalko.

Diplomatul a subliniat că „un punct critic pentru UE în relațiile cu Republica Moldova a fost nerecunoașterea alegerilor de la Chișinău”.

„Pentru UE sînt importante faptele, situația reală din Moldova. Dar, în absența progresului în domenii importante, a fost lansată inițiativa de revizuire și reducere a sprijinului financiar al UE. Uniunea Europeană va depune în continuare eforturi pentru a continua dialogul intens cu Moldova, dar vrea să vadă schimbări progresive în domeniul instituțiilor democratice și al drepturilor fundamentale ale omului”, a spus Michalko.


Potrivit lui, „UE salută succesul Republicii Moldova în economie, în sectorul bancar și financiar, unde, într-adevăr, s-au făcut eforturi pentru stabilizare după criza fără precedent legată de furtul bancar. Salutăm succesele Republicii Moldova în relațiile comerciale externe, datorită utilizării avantajelor DCFTA”.

„Dar să nu uităm de justiție, care are nevoie de reforme profunde. Fără o justiție eficientă independentă, în Moldova nu va exista nici dezvoltare economică, nici încrederea cetățenilor în guvern și în instituțiile statului. Autoritățile trebuie să se concentreze pe investigarea furtului miliardului, pe lupta împotriva corupției, pe asigurarea independenței presei, pe îmbunătățirea climatului pentru societatea civilă. Dar, din păcate, partenerii nu văd deocamdată nicio evoluție pozitivă în chestiunile care provoacă cea mai mare îngrijorare”, a spus diplomatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?