X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mesajul ministrului Justiției, după plecarea din sistem a mai multor magistrați

26 mar. 2022,, 12:28   Politică
3406 0

„Plecarea prin demisie a judecătorilor cu deficit de integritate este un semnal clar că reforma justiției este percepută ca autentică și iremediabilă”. Este mesajul transmis de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în contextul în care, în ultima săptămînă, mai mulți magistrați controversați au plecat din sistemul judecătoresc.

„Evident, cei care au încălcat legea trebuie să răspundă, indiferent de ieşirea din sistem, or demisiile nicidecum nu înseamnă „amnistiere”. Dar cel puţin nu-şi vor agrava situaţia”, a scris Sergiu Litvinenco într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Săptămîna trecută, în 18 martie, CSM a acceptat demisia din funcția de judecător și președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Vladislav Clima, dar și pe cea a judecătorului de la Drochia, Ion Cazacu, suspendat din funcție în 2014, după ce ar fi primit 10 mii de lei de la un inculpat. Tot atunci, a demisionat și Tudor Berdilă, fost judecător la Curtea de Apel Cahul, care anul trecut a fost surprins la o întîlnire cu unul dintre avocații deputatului fugar Ilan Șor. A plecat din funcție și Sergiu Bularu, magistratul care a admis demersul privind suspendarea executării pedepsei de către Veaceslav Platon. Anterior, Bularu a figurat în investigația „Ministerul Interceptărilor”, realizată de rise.md, ca fiind unul dintre judecătorii de instrucție care au autorizat interceptarea mai multor persoane incomode fostului regim controlat de liderul de atunci al PDM, Vladimir Plahotniuc.

În 22 martie, CSM a acceptat cererea de demisie a judecătoarei Maria Tertea, cercetată pentru trafic de influență, dar și pe cea a fostului președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, învinuit de îmbogățire ilicită.

1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?