X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Mass-media din Ucraina: Lipsa de experiență a membrilor guvernului poate afecta calitatea muncii ministerelor

16 aug. 2021,, 07:06   Politică
2318 6

Oamenii așteaptă pedepsirea oficialilor corupți, iar dacă în viitorul apropiat nu vor avea loc unele progrese în această direcție, ei vor rămîne dezamăgiți.

Despre acest lucru se vorbește într-un articol al ediției ucrainene "Зеркало недели".

"Se pare că echipa prezidențială nu are atît de multe persoane de rezervă, iar lipsa personalului poate deveni o durere de cap pentru conducerea țării. Astfel, Maia Sandu l-a criticat dur pe Procurorul General, Alexandr Stoianoglo. Acesta din urmă nu poate fi în niciun caz considerat "de-al său" pentru președinte și, cel mai probabil, Sandu va încerca să-l înlocuiască", se spune în articol.

"O trăsătură distinctivă a noului guvern este procentul ridicat de manageri și experți ai diferitelor organizații neguvernamentale. Mulți dintre ei au relații bine stabilite cu comunitatea de experți ucraineni, și nu numai ucraineni. Nu putem decît să glumim că în curînd în Moldova nu vor mai exista experți independenți, deoarece toți vor activa în structurile de stat. O astfel de predominanță a reprezentanților comunității de experți este atît un plus, cît și un minus al noului guvern. Pe de o parte, ei nu au fost implicați în diferite scheme de corupție și se pot distanța de guvernul anterior. Unul dintre primii pași ai noului guvern a fost schimbarea secretarilor de stat în toate ministerele. Pe de altă parte, lipsa unei experiențe semnificative în administrație publică în rîndul unor membri ai guvernului poate afecta calitatea activității ministerelor și poate face conducerea ostatică oficialilor de nivel mediu și inferior", scrie ziarul.

"În relațiile cu Ucraina, Chișinăul probabil va încerca în viitorul apropiat să rezolve vechile probleme, cum ar fi finalizarea demarcării graniței, în primul rînd, pe tronsonul care trece prin Centrala hidroelectrică de la Nahoreanî, și revizuirea de către Ucraina a planurilor pentru construirea de noi hidrocentrale pe Nistru.


Cu toate acestea, relațiile bilaterale au fost oarecum afectate de "cazul Ceaus", de răpirea căruia sînt acuzate serviciile speciale ucrainene. Alegătorul moldovean a ignorat acest scandal, dar, după cum remarcă experții locali, "a existat un reziduu" și pînă de curînd a existat o lipsă de încredere în relațiile dintre Ucraina și Moldova".

"O direcție aparte este crearea unor puncte de control comune la frontiera ucraineano-moldovenească, în special pe segmentul transnistrean. Este clar că astfel de măsuri care vizează combaterea "schemelor" vor lovi în Transnistria, care trece prin vremuri grele sau, mai degrabă, în interesele elitei de afaceri care se află la putere în această regiune. În același timp, este foarte probabil ca Chișinăul să se abțină de la demersuri dure împotriva Transnistriei, pentru a nu supăra o dată în plus Moscova, care deja a perceput negativ atît venirea la putere a echipei pro-europene, cît și o parte din pașii făcuți de această echipă. Astfel, Kremlinul a avut o viziune foarte negativă asupra rezultatelor summit-ului de la Batumi al președinților Ucrainei, Georgiei și Moldovei și a lansat o campanie de informare pentru discreditarea rezultatelor sale", scrie ”Зеркало недели”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?