X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Masă rotundă: ”Neutralitatea R.Moldova - formală și negarantată de nimeni”

28 noi. 2022,, 18:17   Politică
5066 0

Pe parcursul a 10-15 zile, în capitală se organizează un schimb de opinii (masă rotundă) pe problematica implicării Republicii Moldova în conflictul armat din Ucraina.

Masa rotundă de la Chișinău va avea loc pe data 12 decembrie, la care vor participa circa 50 de persoane, printre care experți în conflictologie, analiști, foști demnitari de stat. Astfel de evenimente vor avea loc și în alte localități din țară.

Tema generală a mesei rotunde este: ”Neutralitatea RM – formală și negarantată de nimeni. Probleme, riscuri, perspective – în contextul războiului dintre Rusia și Vestul Unit”.

Evenimentul este o inițiativă a unui grup de cetățeni, îngrijorați de pericolul atragerii RM în războiul din teritoriul țării vecine.

Potrivit organizatorilor, la eveniment participă personalități notorii, oameni de știință, militari, profesioniști de valoare cu cunoștințe fundamentale în dreptul național și internațional, în conflictologie, cu experiență serioasă în domeniul securității statului, cel al asigurării ordinii publice și a capacității de apărare a statului, dar... desconsiderați de ”oamenii buni și pricepuți la toate”. Sînt invitați oameni de stat, ex deputați și miniștri, conducători ai organelor de forță și de drept, reprezentanți ai minorităților naționale și a raioanelor din estul țării.


”Așteptăm și participarea unora dintre foștii președinți ai RM. În asemenea situații cetățenii țării se simt în drept să ceară și părerea dumnealor. Pentru că ceea la ce am ajuns este rodul ”efortului” nostru comun, iar nouă ni se pare că nu ar fi corect să dăm toată vina pe conducătorii de astăzi. Se propune că discursul raportorilor, al celor care vor lua cuvîntul în dezbateri, pe lîngă judecăți cu privire la ”ce și de ce se întîmplă astăzi cu noi” (în contextul actualei ciocniri dintre marile puteri), să conțină și sugestii, răspunsuri cît se poate de clare la întrebări și mai concrete:

- Putem sau nu să mergem mai departe fără aliați capabili să ne asigure integritatea teritorială, dezvoltarea normală a statului?

- Ce ne va da (sau ne va lua) neglijarea art.11 al Legii Fundamentale? Adică, trecerea (în plin război!) de partea uneia din părțile beligerante...

- Trebuie sau nu, putem sau nu modifica Constituția în condițiile date? Ce se poate întîmpla cu noi în 180 de zile necesare acestei modificări? Or, după cum bine se cunoaște, războiul nu așteaptă pe nimeni...

- Ce se întîmplă (ce avem de cîștigat) în cazul în care Rusia este învinsă?

- Ce se întîmplă (ce avem de cîștigat) în cazul în care suferă înfrîngere Vestul unit împotrivă Rusiei?

- Dar care vor fi consecințele pentru noi în cazul în care părțile încheie un armistițiu, conservează situația pe un termen nedeterminat?...

- Ce se întîmplă cu noi, dacă Rusia află că teritoriul nostru (aerodromul de la Mărculești ș.a.) este pus la dispoziția forțelor armate ale vestului unit? Garantează cineva că Rusia va tolera și în continuare acest soi de neutralitate?... Cine va răspunde pentru consecințe?”, se arată în nota Comitetului organizatoric.

Reamintim că recent a avut loc o nouă ședință a grupului de inițiativă «Pro Neutralitate». În preajma zilei mondiale a neutralității (12 decembrie), mai mulți militari cu experiență de război, inclusiv ex-miniștri și deputați ai Parlamentului din legislaturile precedente, intenționează să organizeze un schimb de opinii pe problema păcii și a războiului din regiune.

Grupul este format în baza art. 32 și 39 ale Constituției RM ca inițiativă populară, este apartinic și își propune să activizeze în diferite forme ale democrației directe.

Conform declarațiile oferite pentru Noi.md, motivul de bază al acțiunilor de iluminare cu caracter pacifist este evitarea atragerii RM în războiul dintre Rusia și Ucraina sprijinită de SUA și mai multe state ale Europei.

Membrii grupului «Pro Neutralitate» consideră că atragerea RM în acest conflict – de partea Ucrainei și împotriva Rusiei s-ar putea solda cu o nouă pierdere a mai multor vieți omenești și o nouă scindare a actualului teritoriu al statului moldovenesc.

Inițiativa este susținută de mai mulți personalități notorii a țării, inclusiv de o parte din foștii conducătorii ai Republicii Moldova.

16
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?