Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Maia Sandu: Vom putea trece prin această iarnă dificilă doar cu sprijinul partenerilor noștri

21 noi. 2022,, 21:45   Politică
2449 1

Următoarele luni de iarnă vor testa reziliența Republicii Moldova la limită, iar crizele vor putea fi depășite doar cu susținerea partenerilor noștri. Declarația a fost făcută astăzi de șeful statului Maia Sandu la cea de-a treia ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova, desfășurată la Paris, Franța.

În cadrul unui discurs, oficialul a subliniat că țara noastră se confruntă cu o criză energetică dramatică, o economie în scădere și o inflație extrem de ridicată de 35%, transmite Noi.md cu referire la moldpres.md.

„Toți acești factori afectează drastic gospodăriile și întreprinderile. PIB-ul nostru va fi cu 8% mai mic decît previziunile de pînă la declanșarea războiului. Ne pregătim pentru o iarnă grea. R. Moldova se confruntă și cu o criză energetică acută. Războiul pune în pericol furnizarea energiei electrice și a gazului. Nu sîntem siguri că putem găsi suficiente volume pentru a încălzi și ilumina casele noastre. Și chiar dacă reușim - prețurile sînt inaccesibile pentru cetățenii și economia noastră. Știu că toată lumea din Europa plătește un preț foarte mare pentru energie. Dar aceleași prețuri au un impact mult mai mult devastator asupra țării și cetățenilor noștri”, a spus Maia Sandu.

Președintele a mulțumit statelor partenere pentru solidaritate și angajamentele de sprijin. „sînt recunoscătoare prietenilor noștri care deja au promis susținerea lor pentru a ne ajuta să gestionăm multiplele noastre crize. Iarna va fi dificilă și anii următori nu vor fi ușori. Pentru Ucraina. Pentru Moldova. Pentru Europa. În această iarnă, trebuie să cheltuim mai mult pe compensații specifice pentru consumatorii casnici, pentru a atenua șocul prețurilor ridicate la energie. În mod similar, au fost puse în aplicare măsuri anticriză pentru sprijinirea întreprinderilor. De aceea, ajutorul vostru important va fi vital în lunile următoare”, a afirmat Maia Sandu.

Șeful statului a dat asigurări că „Guvernul va continua să implementeze reformele, să avanseze pe calea de integrare europeană și să consolideze reziliența energetică”.


Platforma de sprijin pentru Moldova a fost lansată de Franța, Germania și Romînia, la care s-a alăturat și alte țări și organizații pentru a ajuta și susține Republica Moldova pe timp de criză. Primele două ediții au avut loc la Berlin și București. Următoarea reuniune a platformei va avea loc anul viitor la Chișinău.

1
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?