X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Maia Sandu urmează să decidă soarta judecătorilor

29 sep. 2022,, 11:45   Politică
2477 0

Șefa statului, Maia Sandu, va lua „în curînd” o decizie în privința numirii judecătorilor. Aceasta a anunțat în cadrul emisiunii Secretele Puterii că magistrații care nu se vor regăsi în listă „au dreptul să meargă la următorul CSM” pentru că actualul „nu vrea să-și asume această evaluare”. „Vor merge și vor răspunde la întrebări”, a spus președinta.

„În curînd voi lua o decizie. Aici lucrurile se complică pentru că Consiliul Superior al Magistraturii nu mai poate face evaluarea, deci este cumva în condițiile actuale cînd a intervenit Curtea Constituțională i-a limitat aceste puteri ale Consiliului Superior al Magistraturii, deci eu am primit această listă lungă fără ca să treacă prin filtrul Consiliului Superior al Magistraturii. Acum indiferent ce credem noi de acest filtru, dar cel puțin Consiliul are niștre instrumente prin care poate să intervină. Eu legal nu am foarte multe instrumente prin care pot să verific sau cel puțin un mecanism clar prin care eu pot să verific acești candidați la funcțiile de judecători.

Am încercat să colectez informații de la mai multe instituții, uneori informațiile sînt contradictorii, oricum în următoarele zile pornind de la informația pe care o consider eu relevantă o să iau o decizie, iar cei care nu se vor regăsi acum în această listă au dreptul să meargă la următorul CSM pentru că din păcate acest CSM nu vrea să-și asume această evaluare. Vor putea merge la următorul CSM și să-și demonstreze sau să răspundă la întrebările pe care le formulez eu sau le are CSM-ul”, a declarat Sandu.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că nu știe despre lista judecătorilor, respinsă de președinta Maia Sandu, pentru numirea în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă. „Este dreptul președintelui de a confirma sau de a respinge, dacă există informații cu privire la anumite incompatibilități a persoanei respective în raport cu calitatea statutului de judecător”, a spus ministrul, după ședința Guvernului.

Șefa statului, Maia Sandu, a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător pînă la atingerea plafonului de vîrstă. Documentul a fost publicat pe Facebook de avocatul Vadim Vieru care s-a arătat indignat de această decizie. Solicitată de UNIMEDIA, Sorina Ștefîrță, purtătoarea de cuvînt a Președinției a confirmat că președinta a trimis CSM un demers la acest subiect.


„Cînd pretinzi că faci reforme în justiție, dar elimini din sistem cei mai integri și competenți specialiști”. Astfel a reacționat avocata Violeta Gașițoi, după ce șefa statului, Maia Sandu, a refuzat să numească în funcție mai mulți judecători. Jurista susține că „e dureros că acolo unde în loc să fie eliminați corupții ei sînt promovați în funcții”.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?