X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Maia Sandu susține un briefing de presă după ce R.Moldova a devenit țară candidat la UE (LIVE TEXT)

24 iun. 2022,, 11:00   Politică
3201 0

11:27 // Ce condiții trebuie să împlinească țara noastră pentru aderarea la UE

Sandu: Nu există condiții secrete, toate condițiile sînt în acordul care este public. Cele care vor veni vor fi la fel publice. Instituțiile UE sînt instituții transparente și nu este nimic de ascuns. UE și cetățenii RM își doresc ca țara să ajungă o democrație consolidată cu oportunități economice.

11:25 // Sandu, despre declarațiile lui Lavrov: Această lege ține de decizia suverană a parlamentului, a președinției, această lege a fost necesaeă pentru a combate dezinformarea.

11:21 // Cum se va schimba viața oamenilor acum? Care sînt pașii următori și cît timp avem la dispoziție?

Sandu: Există claritate pe reformele care trebuie să le facem pînă la sfîrșitul acestui an și acolo sînt vizate mai multe domenii dar în special combaterea corupției și reforma justiției, acțiuni care trebuie să îmbunătățească mediul concurențial în RM. La această etapă acestea sînt acțiunile și aici în mare măsură lucrurile depind de noi dar și de ce se va întîmpla în Ucraina. Lucrurile nu se schimbă peste noapte, pentru noi acest statul este o speranță, o lumină de la capătul tunelului. Ne ajută pe noi pe toți să credem în perspectiva europeană a RM, ne ajută investitorii să vină în RM și tinerii să rămîne aici - acasă.


11:20 // Sandu: Trebuie să lucrăm cu dăruire în următorii ani. Odată cu creșterea performanței vor crește și salariile. Succesul UE al RM depinde de integritatea, eficiența și independența sistemului justiție. Trebuie să curățăm sistemul judecătoresc și procuratura de persoane lipsite de integritate. Mă adresez oamenilor din sistemul justiție, bunăstarea țării, stabilitatea și viitorul UE al RM depind de voi acum! Sarcina voastră este să fiți onești să să lucrați cu dăruire.

Noi ne asumăm orice preț politic care va trebui să îl plătim pentru obținerea acesui obiectiv. Locul RM este în familia UE, acum avem oportunitatea să schimbăm felul cum merg lucrurile în țara noastră. Succesul acestor schimbări nu este garantat, el depinde de fiecare din noi. Eu am încrederea că putem să o facem! Azi ne bucurăm, iar de mîine ne așteaptă o muncă grea și de lungă durată pentru construirea unei Moldove europene.

11:15 // Sandu: Cu sprijinul UE vom reuși să asigurăm pacea și dezvoltarea țării chiar și în această perioadă plină de provocări. Astăzi țara noastră are țara noastră de a se dezvolta apropiind standardele noastre de cele europene. Pentru acest efort național avem nevoie de alinierea tuturor forțelor politice și a administrației locale și centrale. Moldova e casa noastră comună, iar ordinea, bunăstarea și prosperitate depinde de fiecare în parte. Moldovenii s-au mobilizat exemplar ca să ajute refugiații din Ucraina, la fel ne putem mobiliza pentru a obține o viață mai bună acasă.

11:10 // Sandu: Știu că sărbătoarea de astăzi este umbrită de criza majoră cu care ne confruntăm. În special resimțim efectul războiului pe plan economic. Nu există domeniu al vieții sociale și economice care să nu fie afectat de război, creșterea prețurilor la combustibil și gaz și altele - toate au fost afectate dramatic de război. Aceste crize au cauze externe iar instrumentele prin care ne putem apăra de ele sînt limitate.

Ne dorim restabilirea păcii și odată cu ea să fie restabilite contactele internaționale. Sînt momente sumbre în istoria regiunii și a întregii Europe. Știm că avem mult de lucrat pentru a construi instituții de stat puternice, pentru a schimba în bine viața oamenilor avem nevoie de schimbări semnificative.. Nu va fi ușor dar este ceea ce putem face de dragul păcii și bunăstării țării noastre. Vom continua să munce pentru ca dezvoltarea țării în ansamblu să continue.

11:05 // Sandu: E un obiectiv spre care am mers mulți ani și pe care l-a susținut majoritatea cetățenil, prin decizia de ier țările UE și-a confirmat dorința de a ne sprijini în procesul de euro-integrare. Cetățenii, instituțiile statului, societatea civilă au lucrat ani la rînd pentru a ajunge aici.

Acest eveniment nu schimbă peste noapte lucrurile în țara noastră, dar ne oferă un sprijin mai mare din partea UE pentru a consolida pacea, a îmbunătăți viața oamenilor, statutul de țară candidată ne oferă o direcție clară de dezvoltare și mai important speranță. Sîntem o țară mică care va fi în mai multă siguranță în famialia UE. Apartenența la UE înseamnă să fim parte a pieții UE. Pentru cetățeni apropierea de UE în seamnă garantarea drepturilor și liberătților și mai multe oportunițări aici - acasă.

Briefing de presă susținut de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ca urmare a deciziei Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?