Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Maia Sandu și Andrian Candu blochează intenționat creditul rusesc, opinie

30 apr. 2020,, 16:30   Politică
4447 21

Consilierul primului ministru, Vitalie Dragancea, susține că lidera PAS, Maia Sandu, și deputatul, Andrian Candu, blochează în mod intenționat creditul rusesc, „necesar pentru a depăși efectele epidemiei și a resuscita economia”.

„Tandemul Candu-Sandu, responsabil de 14 miliarde lei (peste 900 mln. euro!) în 2014-2015, blochează acum Guvernul. Cum era oare dacă nu plecau acei 900 mln. euro în 2014? De ce blochează acum – cînd banii vin, și n-au blocat atunci – cînd banii au plecat?”, scrie Dragancea pe pagina sa de Facebook, transmite unimedia.info.

„Dacă tot ne trag politicienii în trecut – să vedem o istorie.

Toamna anului 2014. Înainte de alegerile parlamentare din 30.11.2014.

Dl Candu - auditor de profesie și ministru al Economiei. Dna Sandu - economist de profesie, ministru al Educației. Ambii candidați pe listele de partid pentru Parlament.


La 25.09.2014, Guvernul, cu acești 2 membri în componență, lipsește Parlamentul de dreptul exclusiv de a oferi garanții pe împrumuturi ale statului. Și-au angajat răspunderea.

La 07.11.2014, Guvernul, cu acești 2 membri în componență, decide să acopere din contul statului furtul miliardului, care din spusele specialiștilor s-a produs abia peste 2 săptămînii după asta, la sfîrșit de noiembrie. Au plătit oamenii. 9,5 miliarde lei (cca 590 mln. euro!) au fost luate din banii publici, ca peste 10 zile să fie transferate pe conturi externe. Ulterior au mai plecat 5 miliarde lei (cca 310 mln. euro!). Dacă nu erau deciziile ”pline de grijă față de oameni” din 25 septembrie și din 7 noiembrie, banii nu plecau din bănci în ultimele zile ale lui noiembrie.

Tandemul Candu-Sandu (frumoasă potrivire) atunci nu arăta îngrijorat ca în prezent de oameni și de legalitate. Doar un economist s-a opus deciziei (larg discutate public) la ședința Guvernului din 7 noiembrie 2014 – a fost Dorin Recean, ministru al Afacerilor Interne.

Un detaliu ”ne-important” – hotărîrea de Guvern a fost emisă abia pe 13 noiembrie. Lumea spune că dl Candu, o ”definitiva”.

Tandemul Candu-Sandu, responsabil de 14 miliarde lei (peste 900 mln. euro!) în 2014-2015, blochează guvernul cînd merge în Parlament pentru a solicita aprobarea unui împrumut extern de 200 mln. euro, necesar pentru a depăși efectele epidemiei și resuscita economia. Cum era oare dacă nu plecau acei 900 mln. euro în 2014? De ce blochează acum – cînd banii vin, și n-au blocat atunci – cînd banii au plecat?”, a scris Dragancea pe pagina sa de Facebook.

Asta după ce deputați ai grupului condus de Andrian Candu și din Partidul Acțiune și Solidaritate, au depus sesizări la Curtea Constituțională în privința prevederilor Acordului de împrumut a 200 de milioane de euro de la Federația Rusă. În consecință, intrarea în vigoare a Acordului a fost suspendată de către magistrați, pînă la examinarea în fond a cauzei.

„Apropo de art. 7.2 din Acordul de credit cu FR. Nu este vorba despre consolidarea unor datorii care ar putea apărea pe viitor – credite autorizate exclusiv de Parlament, nu prin asumare de guvern cu cost direct de 14 miliarde ca în 2014. E vorba despre modificarea termenului de plată a sumei creditului de 200 mln. euro, în cazul cînd ar apărea restanțe pe alte credite.

De exemplu, dacă Moldova ar admite restanțe la rambursarea creditului oferit de Rusia cu mulți ani în urmă, soldul căruia acum este în jur de 30 mln., atunci Partea Rusă conform acestui Acord ar putea solicita rambursarea creditului de 200 mln. (al soldului rămas) nu în 10 ani, dar imediat.

Prin acest Acord și prin pct.7.2 Republica Moldova nu-și asumă alte angajamente decît acelea de a rambursa creditul primit.

Dacă Dna Sandu e atît de zdruncinată de un credit rusesc oferit la 2% anual, de ce cînd era prim-ministru nu l-a rambursat pe cel vechi de 30 mln. de dolari, pe care RM suportă o dobîndă cu mult mai mare - 2,53%?”, a mai scris consilierul guvernamental.

Politicienii vizați nu au venit cu o reacție, deocamdată. Anterior însă fosta prim-ministră a spus că nu este împotriva creditului rusesc, ci solicită doar excluderea unor prevederi din Acordul ratificat de Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?