Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Maia Sandu: Riscăm să rămînem fără gaze și electricitate în această iarnă

1 noi. 2022,, 15:00   Politică
5840 3

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție, după ce ieri dimineață, o rachetă doborîtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea, aflată la hotar cu Ucraina.

„Războiul este tot mai aproape, rachete rusești cad și pe pămîntul nostru”, a declarat șefa statului, în discursul său de la Conferința Internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, care are loc în aceste clipe, la București.

„Trăim vremuri dramatice și decisive. Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre, un război care ucide oameni nevinovați în Ucraina și care pune în pericol securitatea cetățenilor țării noastre. Războiul este tot mai aproape, rachete rusești, care țintesc infrastructura ucraineană, cad și pe pămîntul nostru. S-a întîmplat chiar ieri”, a declarat Maia Sandu.

„Din cauza războiului, trecem printr-o criză energetică majoră și riscăm să rămînem fără gaze și electricitate în această iarnă. Pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an și este de 2 ori mai mare decît în România. La fel de gravă este situația în ce privește electricitatea. După ce Federația Rusă a bombardat rețelele ucarinene, Gazprom a redus în jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stînga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă, asigurarea țării cu energie electrică este o provocare zilnică, chiar dacă întreprindem eforturi serioase să economisim și Guvernul de la Chisinău încearcă să ajute oamenii cu venituri mici, cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei”, a mai adăugat șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, „această vulnerabilitate energetică generează șantaj politic și interferență în democrație, politica internă și cea externă” a RM.


1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?