X 
Criza energetică stiri: 1782
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Maia Sandu: Resursele noastre de apă sînt cele mai afectate de schimbările climatice

25 noi. 2022,, 18:00   Politică
1923 0

”Schimbările climatice sînt o problemă reală și cu efecte de durată. În Moldova anii secetoși sînt tot mai frecvenți, iar asta compromite roada pe cîmpuri, seacă apele în fîntîni, lacuri și rîuri, și usucă copacii în păduri. Resursele noastre de apă, agricultura și pădurile sînt cele mai afectate de schimbările climatice, transmite realitatea.

Despre aceste probleme am vorbit astăzi la conferința dedicată schimbărilor climatice.

Chiar dacă trecem printr-o perioadă foarte complicată, cu un război în vecinătate, cu o criză energetică majoră, cu o situație economică incertă, trebuie să abordăm la modul cel mai serios și problema schimbărilor climatice – și să acționăm. Ce trebuie să facă fermierii ca să nu mai piardă roada din cauza secetei, cum pot ști ce soiuri de plante sînt mai rezistente la secetă, pentru a le cultiva? Ce copaci trebuie să sădim ca să ne asigurăm că se vor prinde, vor crește și vor rezista și peste 100 de ani? Cum putem să ne protejăm resursele de apă ca să nu le irosim? Ce sisteme de irigare putem folosi, ca să fie eficiente, să folosească apă puțină și reciclată?

I-am îndemnat pe participanții la conferință să caute împreună răspunsuri la aceste întrebări. Cu toții trebuie să învățăm de la cercetători și oameni de știință, de la fermieri și silvicultori din țară sau de peste hotare, de la cei care au obținut rezultate concrete în adaptarea la schimbările climatice. Astfel, vom putea lăsa generațiilor următoare o țară mai verde, mai sănătoasă, o țară în care vrei să trăiești”.

0
0
1
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?