Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Maia Sandu, pentru presa română: „Republica Moldova e foarte vulnerabilă”

2 noi. 2022,, 08:00   Politică
3216 1

Republica Moldova este „foarte vulnerabilă”. O spune președinta Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru Digi24. Potrivit acesteia, vulnerabilitatea energetică poate „să ducă la instabilitate care provoacă sărăcie și probleme sociale și economice”. Totodată, aceasta a subliniat că războiul din Ucraina a amplificat problemele din Republica Moldova.

„Republica Moldova importă toate resursele energetice și atunci cînd prețurile la resursele energetice au explodat din cauza acestui război, noi sîntem cei mai vulnerabili. Acum este și problema furnizării, asigurării țării cu gaze sau cu energie electrică. Uneori este greu pentru noi, chiar și la prețuri mari să asigurăm țara cu aceste resurse.

Altfel, este foarte dificil ca să putem să facem față acestor prețuri, și așa cum spuneam, este afectată și economia. De aici inflația foarte mare, și forțe inclusiv politice, forțe politice pro-ruse care și au dat mîna cu grupări corupte din Republica Moldova și care încearcă să răstoarne această guvernare. Pentru că nu doresc să putem să continuăm reformele, să facem ordine în justiție, să avem instituții anticorupție puternice, pentru că aceste forțe nu vor ca noi să mergem spre Uniunea Europeană așa cum ne-am propus”, a declarat președinta.

Întrebată dacă Republica Moldova ar fi dispusă, în aceste condiții, să renunțe la neutralitatea sa, Sandu a precizat că sîntem o țară democratică și contează „ce cred oamenii”, scrie Noi.md cu referire la tv8.md.

„Nu avem majoritate în Parlament să schimbăm Constituția, și, în general, pentru a schimba această prevedere din Constituție e nevoie de sprijin popular. Or, de-a lungul timpului în Republica Moldova discursul politic a fost pentru această neutralitate care vedem că nu ne protejează. Deci, avem acest acest risc major de securitate pe care îl simțim în fiecare zi.


În același timp, sîntem un stat democratic, vrem să consolidăm democrația, și contează ce cred cetățenii. Facem tot ce putem să menținem siguranța cetățenilor, chiar și în acest context dificil, dar avem nevoie de sprijinul României. Avem nevoie de sprijinul partenerilor noștri ca să putem să oferim în continuare siguranță securitate cetățenilor Republicii Moldova”, a punctat șefa statului.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?