X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Maia Sandu: ”Lațul se strînge pentru fugarii corupți din Moldova”

9 dec. 2022,, 13:40   Politică
3891 1

După ce Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva fugarilor Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, șefa statului, Maia Sandu a venit cu o reacție pe pagina sa de facebook în care a spus că lațul se stînge pentru fugarii corupți din R.Moldova, notează Noi.md

”Lațul se strînge pentru fugarii corupți din Moldova. Astăzi, Ministrul de Externe britanic a făcut publică o listă ce vizează 30 de indivizi din întreaga lume, care au comis abuzuri grave. Pe această listă sînt incluși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ca persone implicate în acte grave de corupție și finanțare ilegală. Toate activele în proprietatea acestor indivizi, aflate pe teritoriul Regatului Unit și teritoriile care-i aparțin, vor fi blocate și le va fi interzis accesul în această țară.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se alătură, astfel, țărilor care sprijină eforturile noastre anticorupție. Suntem recunoscători pentru această decizie, anunțată chiar de Ziua internațională împotriva corupției. Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri externi pentru cooperare și sprijin în lupta noastră cu corupții care ne-au prejudiciat statul și cetățenii”, a spus Sandu.

Tot astăzi, după anunțul venit din Marea Britanie, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că Guvernul a elaborat un proiect care prevede transpunerea sancțiunilor internaționale în legislația Republicii Moldova, numit și „legea Magnitsky Moldova”.

Sergiu Litvinenco a precizat că inițiativa legislativă va conține atît prevederi transpuse din Legea Magnitsky din SUA, precum și din legile similare din Canada, Marea Britanie și Lituania.


Legea va stabili care sînt persoanele fizice sau juridice care pot fi subiecții unor sancțiuni. Este vorba atît de persoanele care se află în listele de sancțiuni internaționale, cît și cele care au legături cu acestea. Bunurile lor din R. Moldova vor fi înghețate, iar statul va prelua administrarea acestora. De asemenea, cei care se află pe listele internaționale de sancțiuni nu vor putea cumpăra bunuri sau să beneficieze de servicii în R. Moldova, cum ar fi să-și deschidă un cont bancar sau să facă transferuri. Dacă persoanele sancționate sînt cetățeni ai altor țări, nu vor putea intra pe teritoriul R. Moldova.

Potrivit ministrului, un aspect important este faptul că va fi posibilă retragerea licențelor sau autorizațiilor companiilor care aparțin celor incluși pe lista de sancțiuni. „Să luăm ca exemplu mass-media și televiziunile. Conform proiectului, Consiliul Audiovizualului va putea retrage licența companiilor care aparțin sau sînt afiliate persoanelor incluse în lista de sancțiuni”, a menționat Litvinenco.

De asemenea, legea va obliga Consiliul Audiovizualului să retragă licența unui post de televiziune care promovează imaginea persoanelor sau companiilor sancționate.

Pentru coordonarea activității autorităților publice în vederea implementării legii, va fi creat un consiliu interinstituțional de supervizare, condus de prim-ministru.

Proiectul de lege va fi prezentat în aceeași zi consultărilor și ar urma să fie adoptat și să intre în vigoare pînă la sfîrșitul anului curent.

Tot vineri, Marea Britanie a anunțat că i-a sancționat pe liderul Partidului Șor, Ilan Șor, și fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, care au fost incluși, la sfîrșitul lui octombrie, în lista sancțiunilor americane.

6
0
0
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?