Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Maia Sandu, la Summitul Consiliului Europei: ”Democrația noastră este susținută de o voință politică puternică”

18 mai. 2023,, 11:47   Politică
2680 4

În ultimii doi ani am muncit asiduu pentru a reduce influența oligarhilor în politică, economie și mass-media. Am început să curățăm un sistem de justiție corupt.

Fără îndoială, avem încă mult de lucru, dar îmbunătățirea poziționării noastre în clasamentele internaționale reprezintă o dovadă a eforturilor și a hotărîrii noastre politice de a ne consolida democrația.

În Indexul Libertăţii Presei, publicat de ,,Reporters Without Borders”, Moldova a urcat 61 de poziţii în doar doi ani: de la 89 la 28, din totalul celor 180 de ţări.


Pe Indexul statului de drept al ,,World Justice Project” am avansat cu 14 poziții din 2020”, a declarat șefa statului.

Totodată, aceasta a menționat că în ceea ce privește percepția corupției, măsurată de ,,Transparency International”, a îmbunătățit clasarea cu 24 de poziții în ultimii doi ani.

”În ceea ce privește egalitatea de gen, astăzi sîntem pe locul 16 iar, în ceea ce privește indicii de democrație în general, ne-am ameliorat poziția inclusiv anul trecut.

Pe ,,Moneyval”, al Consiliului Europei, am fost promovați la „în mare parte conformi” față de fostul statut,„conformi parțial”.

Și aș dori să mulțumesc Consiliului Europei, un partener de lungă durată, care lucrează împreună cu noi la consolidarea democrației Republicii Moldova.

Mesajul meu de astăzi pentru dumneavoastră este că acolo unde există voință politică, se întîmplă schimbarea. Democrațiile se maturizează. Societățile devin mai rezistente”, a mai spus Sandu.

Potrivit șefei statului, democrația Republicii Moldova este susținută de o voință politică puternică, dar nu poate rezista singură în fața amplorii provocărilor cu care se confruntăm în prezent.

”Cel mai bun mod de a ne consolida democrația și libertatea îl reprezintă aderarea la Uniunea Europeană.

În Moldova există o oportunitate politică pentru lumea democratică. Există șansa de a demonstra că democrația poate avea rezultate în ciuda provocărilor fără precedent.

Campionii reformelor au nevoie de sprijin ferm pentru a menține fereastra de oportunitate larg deschisă.

Aș dori să profit de această ocazie pentru a le mulțumi tuturor prietenilor și partenerilor noștri care sînt solidari cu țara mea. Și, în primul rînd, în solidaritate cu Ucraina.

Este timpul să spunem tare și clar că nimeni nu este mai presus de lege”, a declarat președinta.

1
0
0
1
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?