Coronavirus stiri: 8213
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 931

Maia Sandu, la Atena: „E nevoie de soluții urgente”

5 iul. 11:51   Politică
1797

Președintele țării, Maia Sandu, se află într-o vizită de lucru la Atena, acolo unde a participat deschiderea Mesei rotunde anuale pe teme de actualitate economică „Antiteze, transformări, realizări într-o lume în schimbare”, organizată de publicația „The Economist”.

Războiul din Ucraina și consecințele lui socio-economice asupra țărilor vecine și a lumii întregi; nevoia de a reconstrui ordinea globală bazată pe valorile umanității și pe respectarea dreptului internațional; importanța de a le oferi cetățenilor un mediu sigur și pașnic, ca o garanție pentru dezvoltarea individuală și a societăților - sînt principalele subiecte pe care le-a abordat astăzi la Atena șefa statului.

„Am profitat de această largă platformă de discuții pentru a pleda, o dată în plus, pentru încetarea războiului - cea mai mare tragedie a acestui secol, pe care o trăim în timp real cu toții. Am vorbit despre solidaritatea de care au dat dovadă concetățenii noștri față de refugiații ucraineni și despre importanța de a rămîne uniți în continuare, la nivel de țară și la nivelul Europei. Este singura cale să rezistăm în fața crizelor economice, energetice și de securitate care au cuprins întregul nostru continent. Prețurile mari la energie și la produsele alimentare pun la încercare pînă și cele mai puternice democrații. E nevoie de soluții urgente pentru a opri creșterea galopantă a prețurilor, pentru ca oameni să nu fie nevoiți să aleagă între pîine și libertate.

Am menționat, totodată, că sîntem datori să susținem în continuare Ucraina - pentru că nicio țară, în istoria recentă, nu a suferit și nu s-a sacrificat așa cum o face Ucraina -, să apărăm democrația și să stopăm tendințele autoritare. Acțiunile noastre de azi vor determina viața noastră de mîine”, se arată în mesajul Maiei Sandu.

Președintele R. Moldova efectuează săptămîna curentă, vizite de lucru la Atena și Vilnius. În capitala greacă, șefa statului va avea întrevederi bilaterale cu conducerea de vîrf a Republicii Elene și va participa la Masa rotundă guvernamentală, ediția a 26-a, dedicată subiectelor economice de actualitate.


Pe 6 iulie, președinta Maia Sandu se va afla în vizită de lucru la Vilnius, la invitația Președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda.

Șefa statului va participa la celebrarea Zilei Statalității Lituaniei și se va întîlni cu oficiali de rang înalt ai țării.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав