X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Maia Sandu în Parlamentul European: "Pentru noi statutul de membru al UE este lumina de la capătul tunelului"

19 mai. 2022,, 06:15   Politică
3042 0

Președintele Maia Sandu a susținut astăzi un discurs în plenul Parlamentului European, în cadrul căruia a vorbit despre provocările de securitate din regiune, războiul din Ucraina și impactul acestuia asupra regiunii, criza economică, dar și despre perspectiva de aderare a R.Moldova la UE.

Șefa statului a reiterat mesajul de condamnare a războiului din Ucraina, precizînd că țara noastră își dorește să trăiască în pace, ca parte a lumii libere.

"Moldova este puternic hotărîtă să rămînă parte a lumii libere. Suntem parte a Europei. Valorile UE sunt valorile noastre - respectul pentru viața umană și realizarea visurilor fiecăruia în demnitate și în pace", a precizat Sandu.

Președintele a venit către demnitarii europeni cu îndemnul de a spori sprijinul UE pentru Moldova: "pentru binele cetățenilor noștri, care vor să-și păstreze democrația și libertatea, dar și pentru binele Europei - pentru a avea un partener stabil, previzibil și de încredere, un partener care să contribuie la pace în vecinătatea sa estică".

Maia Sandu a mai precizat că democrația Moldovei se consolidează treptat, iar Guvernul este angajat în avansarea reformelor.


Totodată, Sandu a cerut ajutorul țărilor UE în recuperarea banilor din "furtul miliardului", dar și pentru aducerea fugarilor în fața justiției.

Ea mai subliniat că statutul de membru al UE ar fi pentru țara noastră "lumina de la capătul tunelului".

"Nu suntem naivi să credem că aderarea la UE poate avea loc peste noapte. Noi înțelegem că procesul de aderare este lung și complicat. Și nu căutăm scurtături. Considerăm că aderarea se bazează pe meritocrație și rezultate obținute, nu pe ordinea geografică. Noi respectăm pe deplin principiul meritocrației.

În același timp, am dori să vedem pragmatism și flexibilitate politică strategică din partea statelor membre ale UE. O perspectivă de aderare ar trimite cetățenilor moldoveni un semnal puternic că Uniunea Europeană este alături de noi.

Pentru noi Statutul de membru al UE este lumina de la capătul tunelului în aceste vremuri foarte dificile și incerte. O țintă clară și un mesaj politic puternic pentru mobilizarea tuturor. (...)

Vă rog să deveniți ambasadorii Republicii Moldova în țările voastre și să chemați factorii de decizie politică să sprijine Moldova în calea sa de a rămîne parte a lumii libere, prin aderarea la cel mai de succes proiect de pace din lume.

Vreau să auziți acest mesaj puternic din partea cetățenilor Republicii Moldova - Uniunea Europeană ar trebui, încă o dată, să arate că este cea mai de succes Uniune din lume pentru promovarea păcii, prosperității și democrației", se mai arată în mesajul șefei statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?