COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 596 955   INFECTAȚI 259 202(+184)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6253(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2825
Puterea stiri: 6431
Coronavirus stiri: 7307

Maia Sandu, despre recunoașterea permiselor de conducere, a diplomelor de studii în Spania

6 mai. 10:24   Politică
1743 3

Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în alte țări, în particular Spania, nu are loc din cauza că lipsește credibilitatea instituției care eliberează permisele de conducere în Republica Moldova.

„Atît timp cît există suspiciuni de corupție în procesul de eliberare a permiselor de conducere în Republica Moldova, atît timp este foarte greu să convingi alte țări că aceste premise merită să fie recunoscute”, a declarat președintele Maia Sandu în cadrul unui live în care a răspuns la întrebările moldovenilor din Portugalia și Spania, transmite IPN.

În altă ordine de idei, Maia Sandu a spus că se lucrează la un Acord de recunoaștere a stagiului de muncă în Spania. Există probabilitatea ca acest Acord să fie semnat pînă la finele anului curent. „Nu există riscul ca anii pe care i-ați muncit pe teritoriul Spaniei să nu fie incluși în stagiul de muncă folosit atunci cînd se calculează pensia”.

Cît privește echivalarea studiilor și recunoașterea diplomelor de studii în Portugalia, un Acord în acest sens este pe ultima sută de metri și va fi semnat în perioada următoare. În cazul Spaniei, lucrurile la acest subiect nu au avansat, susține președintele, respectiv se va cere de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării să reia discuțiile la acest subiect.

De asemenea, șeful statului a remarcat că pașaportul biometric nu acordă dreptul de muncă cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul țărilor Uniunii Europene pentru că Moldova nu este membră a UE, fapt care impune limitări. Moldova a semnat Acordul de Asociere, iar țările care semnează acest Acord au dreptul la regim liberalizat de vize, de care Moldova beneficiază de mai mulți ani. Ca să obțină alt statut, Moldova trebuie să avanseze în procesul de integrare europeană.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽