Maia Sandu, despre cum puteau fi recuperate 400 de milioane de dolari din frauda bancară

Maia Sandu, despre cum puteau fi recuperate 400 de milioane de dolari din frauda bancară

În anul 2016 ar fi putut fi recuperată o sumă de bani care depășea 400 de milioane de dolari americani, din frauda bancară, dacă Procuratura Generală urma strategia de recuperare prezentată de către compania Kroll.


Potrivit premierului, este vorba despre suma de bani ajunsă pe conturile băncii letone ABLV, care se ridică la 447 de milioane de dolari americani.


„Din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții companiei Kroll, dacă în 2016 atunci cînd ei au venit cu o strategie de recuperare, dacă li se dădea undă verde, acești bani ar fi fost recuperați, dacă se făceau toate solicitările din partea instituțiilor statului”, a declarat premierul.


Amintim că, în perioada 1 ianuarie 2012 – 26 noiembrie 2014, companiile din „Grupul Șor” au beneficiat de fonduri de împrumut de aproape 3 miliarde de dolari de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Cea mai mare sumă, de peste 1,9 miliarde de dolari, a fost scoasă din aceste bănci doar în luna noiembrie 2014, arată datele din raportul Kroll 2.


Potrivit raportului, sumele de care au beneficiat companiile din „Grupul Șor” au crescut exponențial în 2014, în special în luna noiembrie, în plină campanie electorală și perioada în care Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au beneficiat de peste 9,5 miliarde de lei de la Banca Națională a Moldovei, în urma deciziei Guvernului Leancă, de a acorda garanții de stat celor trei bănci.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load