Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Maia Sandu, despre așteptările imediate de la Parlament și noul Guvern

6 aug. 2021,, 12:20   Politică
2690 3

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, anunță care sînt primele acțiuni pe care le așteaptă de la Parlament și viitorul Guvern. Șeful statului a menționat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV că „oamenii își doresc dreptate și oamenii merită dreptate, iar dreptatea poate să o facă doar o justiție adevărată”.

„Este o reformă semnificativă. Reforma justiției și reforma organelor care trebuie să combată corupția. Ceea ce aștept eu imediat de la Parlament și de la Guvern este să se adopte legile care o să permită inițierea procesului de reformare a justiției. Aici vorbim despre două lucruri:

1) Eliminarea din sistem a judecătorilor și procurorilor corupți care au comis abuzuri, și noi știm care sînt aceste abuzuri. Acești oameni nocivi trebuie să fie eliminați din sistem și, la următoarea etapă, sancționați.
2) Trebuie să creștem capacitatea acestor instituții. Dacă vorbim de Procuratură, de exemplu, aprecierea mea este că noi avem o mare problemă de capacitate. Vedem dosare pe corupție unde lucrurile aproape că nu se mișcă”, a declarat ea.

Potrivit șefului statului, este necesar de a aduce oameni noi în sistem.

„Să reușim să-i pregătim destul de repede. Am început să discutăm inclusiv cu alte state despre cum am putea să obținem ajutor ca să ne îmbunătățim capacitățile. Aceasta va fi reforma care începe. Este adevărat, reforma justiției nu poate fi făcută în trei luni, este o reformă care o să dureze. Dar semnalul care o să fie dat prin legile pe care o să le aprobe Parlamentul ar trebui să încurajeze pe judecătorii și procurorii corecți, să fie mai îndrăzneți, să lucreze la dosarele serioase și, totodată, să-i demotiveze pe cei care comit abuzuri”, a punctat ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?