X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Maia Sandu ar fi putut ieși la Kiev cu un mesaj mai prudent. Opinie

1 sep. 2021,, 10:15   Politică
3678 15

Președintele Moldovei, Maia Sandu, ar fi putut să se abțină de la formulări dure în cadrul discursului său la summit-ul „Platforma Crimeii” de la Kiev, astfel încît mesajul său să fie mai delicat, mai inteligent și mai înțelept, ceea ce este extrem de important pentru dezvoltarea relațiilor viitoare dintre țara noastră și Rusia.

Opinia a fost exprimată de jurnalistul Valeriu Reniță în cadrul emisiunii „Mehanizm deistvia” cu Elena Levițkaia-Pahomova, relatează Noi.md.

El a menționat că, în general, din fostele republici sovietice, la „Platforma Crimeii” au participat Georgia și statele baltice, iar din țările CSI a fost prezentă doar Moldova.

Valeriu Reniță consideră că prin participarea la „Platforma Crimeii” Republica Moldova s-a discreditat, mai ales ieșind cu un astfel de mesaj, ținînd cont de importanța relațiilor Moldovei cu Rusia, în special după întîlnirea de la Chișinău cu șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak.

„Probabil că Maia Sandu a exagerat. Este puțin probabil ca un astfel de impuls să fi solicitat de la ea. Probabil că nu trebuia să spună multe din ceea ce era în mesajul ei. Deși cuvîntul „Rusia” nu a sunat niciodată, întregul ei mesaj a fost îndreptat împotriva Rusiei”, a spus jurnalistul.


El a reamintit că există lucruri pe care le discută între ele doar țările foarte puternice, de exemplu, la nivelul G7 sau al Consiliului de Securitate al ONU, la care Moldova nu este membru.

„Atunci cînd se dorește agravarea situației, se aduce mulțimea și se folosește în scopuri proprii. Chiar trebuie să îndeplinim voința lor tot timpul? Trebuie să fim mai deștepți. La final, dacă am decis că trebuie să mergem neapărat la Kiev, atunci ar trebui să tăcem sau să facem mesajul mai inteligent. Cu orice putere mare cum ar fi SUA, China sau Rusia, trebuie să te comporți cu atenție, în mod inteligent, cu înțelepciune și să nu ieși în prim plan. Nu trebuie să iei partea cuiva și să fluturi steagul, pentru că marile puteri întotdeauna se vor înțelege între ele, iar noi mereu vom rămîne pe ultimul plan”, a subliniat Valeriu Reniță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?