Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Maia Sandu a întors Parlamentului spre reexaminare mai multe proiecte de legi

15 mai. 2021,, 13:16   Politică
3260 10

O serie de legi adoptate de majoritatea PSRM - Partidul Șor au fost întoarese la reexaminarea Parlamentului de către președintele Maia Sandu, notează Noi.md.

Sandu a precizat că viitorul Parlament le va reexamina și va decide ce face - le va modifica, pentru a elimina deficiențele, sau le va retrage.

Printre legile respinse se numără proiectul cu privire la anularea datoriei miliardului furat. "E vorba de o lege similară celei declarate neconstituționale acum două luni. Dar cel mai important - legea dată nicidecum nu ușurează povara acestei datorii pentru cetățeni - miliardul furat cum a fost la hoți așa și va rămîne la ei, dacă nu se apucă procuratura de treabă. Ceea ce se întîmplă prin această lege este transformarea unei datorii de stat în inflație și instabilitate financiară. Cu alte cuvinte, tot cetățenii achită miliardul furat, dar deja prin prețuri crescute și dobînzi mai mari la credite. Este un exemplu clar de manipulare a opiniei publice, cu titlu pompos și conținut infect al legilor cu care ne-au deprins partidele corupte. Nu promulg legi mincinoase", a declarat Sandu.

Șefa statului a întors și legile 69 și 70 din 23.04.2021, prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie și mai. Motivul e inechitatea. "Ajutorul statului pe perioada pandemiei trebuie să meargă spre cei care chiar au nevoie. Aprobarea acestei legi ar însemna că din impozitele noastre, ale tuturor, vor primi compensații și oamenii cu venituri mari și foarte mari. Aceste compensații trebuie să ajungă la oamenii nevoiași, nu la deputați și miniștri sau la proprietari de castele și mașini luxoase", a explicat Sandu.

A fost rspinsă și legea nr.60 privind comerțul intern. "Este o lege pornită dintr-o intenție bună, dar, în varianta în care a fost votată, va duce la creșterea prețurilor și încalcă angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Promulgarea legii în formula actuală va afecta exporturile spre Uniunea Europeană. Pînă în iulie, cînd o să avem un alt Parlament, o să propunem o variantă îmbunătățită a acestei legi".


A fost întoarsă Parlamentului și legea 53 din 22.04.2021, care ar fi dus la creșterea cheltuielilor furnizorilor de energie electrică cu peste 20 de milioane de lei anual, cost care urma să fie pus în tariful la energia electrică. "Înțeleg că socialiștii se bucură de fiecare scumpire, crezînd că asta lovește în președinte, dar e o abordare primitivă și lipsită de respect față de cetățeni. Oamenii înțeleg foarte bine situația", a spus Sandu.

A fost restituită și legea 52 din 22.04.2021, care creează premise de coruptibilitate și lacune legale ce pot permite înstrăinarea terenurilor publice, o practică populară la prietenii deputaților corupți.

Și legea nr. 72 a fost respinsă. Potrivit lui Sandu, această lege ce ar acorda actualului guvern interimar dreptul de a semna tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova și dreptul de a angaja și demite persoane cu funcție de demnitate publică și funcționari. E tîrziu pentru dregerea busuiocului. Au rămas mai puțin de două luni pînă la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar internațional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat, iar numirile și demisiile în agenții și ministere trebuie să le facă guvernul plenipotențiar, care va fi numit după alegeri, nu Voicu, Nagacevschi sau alți oameni întîmplători dintr-un guvern demis, a argumentat Sandu.

Șefa statului a promulgat totuși cîteva legi: 1.nr. 58 din 22.04.2021 pentru modificarea articolului 9 din Legea nr.909/1992 privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl; 2. nr. 59 din 22 aprilie 2021 pentru modificarea unor acte normative; 3. nr. 61 din 22.04.2021, cu privire la modificarea Legii nr. 1435/2002 pentru completarea diferenței de tarife la energia electrică și la gaze naturale utilizate de locuitorii unor localități din raioanele Dubăsari și Căușeni și ai satului Varnița din raionul Anenii Noi; 4. nr. 62 din 22.04.2021, privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător; 5. nr. 63 din 22.04.2021, pentru modificarea unor acte normative; 6. nr. 76 din 23.04.2021, cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităților atribuite la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei și care prevede diminuarea TVA pînă la 6% în sectorul HoReCa pe perioada stării de urgență în sănătatea publică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?