Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Mai mulți bani în bugetele primăriilor: Au fost operate modificări legislative

22 apr. 2021,, 12:31   Politică
3157 0

Parlamentul a aprobat, astăzi, în prima lectură, un proiect de lege care are drept scop majorarea bugetelor primăriilor prin o nouă redistribuire a taxei pentru resursele naturale.

Urmează a fi modificată Legea privind finanțele publice locale, prevederile căreia sînt calificate drept discriminatorii față de Administrația Publică Locală de nivelul I (primării), deoarece taxa pentru resursele naturale se încasează în proporție de 100% de APL de nivelul II (Consilii raionale).

Proiectul de modificare a Legii privind finanțele publice locale, înaintat de deputata Inga Grigoriu, Fracțiunea ACUM PLATFORMA DA, propune stabilirea unei cote a defalcării din taxele pentru resurse naturale în mărime de 60% pentru bugetele satelor (comunelor) și orașelor (municipiilor, cu excepția municipiilor Bălți și Chișinău), și, respectiv, de 40% – pentru bugetele raionale.

Taxa pentru resursele naturale este una dintre puținele taxe care poate fi localizată, ceea ce argumentează necesitatea colectării acesteia în bugetul local al administrației de nivelul întîi. Mai mult ca atît, autoritățile locale de nivelul întîi sînt preponderent cele care suportă cheltuieli pentru contracararea efectelor proceselor de exploatare a resurselor naturale, argumentează Inga Grigoriu.

În cea de-a doua lectură proiectul urmează a fi comasat cu alte proiecte de lege care urmăresc același scop – redistribuirea taxei pentru resursele naturale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?