Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Magistrații implicați în „Laundromat” s-ar putea alege cu pedepse mai blînde

18 oct. 2019,, 21:16   Politică
3034 1

Curtea Constituțională a declarat neconstituționalitatea mai multor prevederi din Codul Penal, inclusiv a unor sintagme care agravează pedepsele pentru judecătorii care pronunță decizii contrare legii – soldate cu „urmări grave” sau pentru funcționarii care săvîrșesc abuz de serviciu, soldat cu „urmări grave”, scrie bizlaw.md.

Mai exact, Curtea a decis să declare neconstituționale următoarele prevederi din Codul Penal:

”soldate cu alte urmări grave” – art. 189, alin. (3), lit. f). Articolul vizează infracțiunea de ”șantaj”.

”soldată cu urmări grave” – art. 307, alin. (2), lit. c). Articolul vizează ”pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărîri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii”, iar prevederea declarată neconstituțională agravează pedeapsa.

”soldată cu urmări grave” - art. 327, alin. (2), lit. c). Articolul vizează ”abuzul de putere sau abuzul de serviciu”, iar prevederea declarată neconstituțională agravează pedeapsa.


”alte urmări grave” – art. 329, alin. (2), lit. b). Articolul vizează ”neglijența în serviciu”, iar prevederea declarată neconstituțională prevede pedepse mai dure pentru această infracțiune.

”intereselor publice sau” – art. 329, alin. (1). Articolul vizează ”neglijența în serviciu”.

”acţiunile prevăzute la alin. (1), soldate cu urmări grave” – art. 335, alin. (1)1. Articolul se referă la ”abuzul de serviciu”, iar prevederea declarată neconstituțională prevede pedepse mai dure pentru acesta.

Hotărîrea Curții a fost pronunțată în baza mai multor sesizări, conexate într-o singură cauză.

În cazul art. 307, care se referă la ”pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărîri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii” au fost depuse circa 11 sesizări de către avocații judecătorilor implicați în unul dintre cele mai răsunătoare dosare – ”Laundromat”. Prevederea declarată neconstituțională prevede pentru aceștia pedepse cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Pînă la pronunțarea Hotărîrii Curții, dosarele magistraților au fost suspendate.

Avocații care au ridicat sesizările, au invocat neclaritatea și imprevizibilitatea sintagmei ”urmări grave”.

Motivarea și Hotărîrea Curții urmează a fi publicate pe pagina instituției. Decizia se consideră în vigoare din 17 octombrie.

Odată cu pronunțarea Hotărîrii, Curtea a formulat și o Adresă către Parlament cu solicitarea de perfectare a legislației penale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?