Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Magistrata Olesea Țurcan, vizată în dosarul „Platon”, trimisă pe banca acuzațiilor

23 mai. 2022,, 15:10   Politică
5117 0

Procuratura Anticorupție informează că, la 20 mai 2022 a expediat în instanța de judecată, cauza penală de învinuire a magistratei din cadrul Judecătoriei Chișinău, Olesea Țurcan, căreia i se incriminează săvîrșirea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință de către judecător a unei încheieri contrare legii.

Potrivit unui comunicat al PA, judecătoarea este învinuită de procurori că, contrar dispozițiilor legale și practicii judiciare similare în domeniu, la 6 noiembrie 2020 a pronunțat și semnat cu bună-știință o încheiere ilegală care ia forma unui act de dispoziție judecătoresc.

Potrivit actului de învinuire, magistratei vizate i se incriminează faptul că, prin emiterea încheierii din 6 noiembrie 2020 a dispus suspendarea executării unor hotărîrii a Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii societății SA „Moldasig” și instituirea administrării speciale provizorie ca organ executiv unipersonal al acestei companii, respectiv dispunînd totodată exercitarea de către o companie de audit desemnată a atribuțiilor Consiliului societății de asigurări nominalizată.

Astfel, prin emiterea încheierii din 6 noiembrie 2020, judecătorul, în mod voalat, s-a expus asupra fondului cauzei civile, prin care s-a solicitat anularea actelor administrative individuale ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare în raport cu o companie privată și alte persoane juridice vizate.

De precizat că Deschide.MD a scris anterior despre faptul că încheierea din 6 noiembrie 2020 a fost emisă de către Olesea Țurcan. Atunci, prin decizia magistratei a fost instituită administrarea specială provizorie, compania de audit „CONFIDENTIAL-AUDIT” SRL fiind desemnată în calitate de organ executiv unipersonal al ”MOLDASIG” SA, respectiv, cu înlăturarea organelor de conducere statutare ale societății de asigurări în cauză. De asemenea, potrivit deciziei judecătorești menționate, compania de audit „ALTIMEEA” SRL a fost desemnată pentru exercitarea atribuțiilor Consiliului societății (în calitate de organ statutar), fiindu-i delegate în gestiune acțiunile nou-emise.


De precizat că anterior, Consiliul Superior al Magistraturii a eliberat acordul la pornirea urmăririi penale și efectuarea percheziției în privința Olesei Țurcan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?