X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

MAEIE reacționează la declarațiile lui Lavrov

27 iun. 2022,, 12:57   Politică
3268 0

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție la recentele declarații ale reprezentanților Moscovei, după ce Consiliul European a decis acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

Astfel, MAEIE declară că, în ultimele zile, a remarcat interesul mai multor oficiali din Federația Rusă de a se expune pe marginea evoluțiilor din Republica Moldova, fiind promovate subiecte inexistente și paralele false.

„Integrarea europeană a țării noastre, care a progresat constant în ultimele decenii, este susținută de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, culminînd în aceste zile cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare prin decizia tuturor statelor membre ale UE, fapt ce deschide o nouă filă în istoria modernă a țării noastre. Este binecunoscut faptul, că toate țările care au trecut prin procesul de aderare la UE au devenit mai stabile și reziliente, atît în plan politic, cît și economic. Astfel, pe lîngă toate avantajele deja cunoscute în societate, integrarea europeană va consolida suveranitatea Republicii Moldova, instituțiile de drept și democrația noastră, iar statutul de stat candidat va îmbunătăți procesele de reformă și dezvoltare europeană avînd o direcție și o destinațe clară – aderarea la Uniunea Europeană. Modernizarea țării la standardele UE, crearea condițiilor mai bune de trai, garantarea drepturilor și libertăților, sînt obiectivele principale pentru a întări coeziunea socială a cetățenilor indiferent de apartenența etnică și convingerile politice”, se arată în comunicatul ministerului.

Totodată, diplomația de la Chișinău mai subliniază că dialogul moldo-român se dezvoltă în baza parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova. „Este bineștiut că România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, devenind în prezent principalul partener comercial al țării noastre și un susținător activ al proceselor de transformare europeană a țării noastre. Această relație matură și de încredere reciprocă între două state suverane și cu multe obiective comune este un exemplu în dialogul bilateral. În condițiile de război, a unei crize economice și umanitare fără precedent din regiune cauzate de acesta, susținem efortul comun al comunității internaționale de restabilire a păcii în regiune și abținerea de la declarații care nu contribuie decît la escaladarea situației”, au mai declarat reprezentanții MAEIE.

Amintim că ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a comentat decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE, afirmînd că autoritățile de la Chișinău încearcă să „anuleze tot ce este rusesc”, așa cum face Kievul.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?