X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

MAE rus a comentat Rezoluția ONU cu privire la Transnistria

23 iun. 2018,, 18:05   Politică
3472 10

Ministerul rus al Afacerilor Externe a venit cu o reacție la adoptarea de către Adunarea Generală a ONU a proiectului de rezoluție privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Moscova califică acest document drept o acțiune de PR-propagandistic al unor politicieni de la Chișinău.

”Adoptarea acestei rezoluții ar putea compromite progresul modest înregistrat în ultimele luni în dosarul transnistrean”, se spune în comentariul MAE rus, citat de RIA Novosti.

Autoritățile de la Moscova mai remarcă că guvernarea din Republica Moldova nu are o poziție unică față de adoptarea rezoluției ONU, făcând referire la declarația președintelui țării, Igor Dodon.

”În aceste condiții, calificăm inițiativa dată ca o acțiune de PR-propagandistic a unor politicieni de la Chișinău, care vor să câștige dividende politice în ajunul alegerilor parlamentare, folosind lozinci anti-ruse”, se spune în comentariul MAE rus.

Totodată, diplomația rusă mizează pe responsabilitatea partenerilor internaționali în orice mișcare care se face în dosarele conflictelor înghețate, cum este și problema transnistreană.

”Îndemnăm să fie evitate orice acțiuni distructive, care nu fac decât să îndepărteze soluționarea problemei transnistrene și susținem eforturile constructive ale celor, care într-adevăr sunt interesați în rezolvarea politică a problemei transnistrene”, se menționează în textul Declarației MAE rus.

Iniţiativa a fost formulată de către prim-ministrul Pavel Filip în discursul său rostit de la tribuna Adunării Generale a ONU la 22 septembrie 2017.

Filip a declarat sâmbătă, 23 iunie, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Chișinău, că acest document nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vine să apere demnitatea Republicii Moldova.

”Noi nu am făcut un demers împotriva Rusiei, noi am venit cu un demers în apărarea demnităii Republicii Moldova. Republica Moldova trebuie să fie tratată cu respect de către toți”, a declarat premierul moldovean.

Președintele țării, Igor Dodon, califică documentul votat la New York ca ”un nou gest ostil antirusesc” inițiat de Guvernul de la Chișinău.

”Republica Moldova trebuie să-şi consolideze statalitatea, să promoveze o politică externă echilibrată, să insiste pe recunoașterea internațională a statutului său de neutralitate”, a declarat șeful statului.

În opinia președintelui țării, o garanție a statului moldovenesc puternic urmează să o reprezinte soluționarea diferendului transnistrean şi reintegrarea țării.

”Deja peste citeva luni, după alegerile parlamentare, în Moldova va fi formată o majoritate parlamentară pro-moldovenească şi un Guvern pro-moldovenesc, care vor promova o politică externă echilibrată, reieșind din interesele naționale, va tinde spre relansarea relațiilor de parteneriat strategic cu Rusia și spre identificarea unui model pentru reglementarea integrală şi definitivă a conflictului, unul care ar satisface atât Chişinăul, cât şi Tiraspolul”, a comentat președintele țării.

Proiectul de rezoluţie privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” a fost susținut de 64 de state, 15 – au votat împotrivă, iar alte 83 de țări s-au abținut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?