Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

MAE din FR despre soluţiile pentru problema transnistreană

9 noi. 2018,, 10:30   Politică
3941 3

Reprezentanţii Rusiei susţin că o soluție pentru problema transnistreană ar putea fi doar un compromis bine gîndit și echilibrat, elaborat de către părțile implicate şi cu ajutorul mediatorilor internaționali.

Este declaraţia secretarului de stat – vice-ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, făcută de acesta în cadrul consultărilor desfășurate la Moscova cu Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tatiana Molcean, informează Noi.md.

Potrivit MAE-ului rus, a avut loc un schimb de opinii sincer și interesant cu privire la starea și perspectivele relațiilor moldo-ruseşti.

Potrivit opiniei comune exprimate, starea lor actuală nu corespunde potenţialului existent de cooperare în domeniul comercial, economic, umanitar și în alte domenii. În contextul dinamicii înalte a dialogului bilateral la cel mai înalt nivel, contactele dintre guverne, parlamente și instituţiile sectoriale rămîn cu mult în urmă.

În acest context, părțile au discutat despre măsurile care ar putea fi întreprinse pentru a remedia această situație, despre alte aspecte practice ale cooperării moldo-ruseşti.


Partea moldovenească a fost atenţionată asupra continuării refuzurilor nemotivate de intrare pe teritoriul Republicii Moldova pentru diverse categorii de cetățeni ruși. O atenție deosebită a fost acordată măsurilor menite să stimuleze aprofundarea cooperării comerciale, economice, umanitare și interregionale. O atenţie specială a revenit tematicii privind crearea condițiilor necesare pentru organizarea unei noi întruniri a Comisiei Interguvernamentale pentru Cooperare Economică.

În contextul interacțiunii dintre ministerele de externe, a avut loc un schimb de opinii cu privire la problemele internaționale de actualitate. S-a convenit despre reluarea consultărilor regulate intre MAE-urile celor două ţări, conform unui plan stabilit, inclusiv pe probleme consulare.

În domeniul cooperării umanitare, partea rusă a subliniat aspecte legate de asigurarea activităților nestingherite ale mass-mediei rusești și de utilizare a limbii ruse în Moldova, eliminarea obstacolelor din calea încheierii acordurilor bilaterale în domeniul migrației, prevenirea și investigarea faptelor de profanare a memorialurilor militare rusești.

Cît privește problema transnistreană, a fost reiterată disponibilitatea Rusiei ca țară garant și mediator în procesul de negociere de a oferi sprijin în promovarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

Partea rusă şi-a exprimat convingerea că doar un compromis bine gîndit și echilibrat, elaborat de părţile implicate cu ajutorul mediatorilor internaționali, ar putea reprezenta o soluție pentru problema transnistreană. Partenerii moldoveni au fost atenţionaţi cu privire la caracterul contraproductiv al accentuării insistente a atenţiei opiniei publice pe prezența militară rusească pe malul stîng al Nistrului, inclusiv pe platformele internaționale. Părțile au convenit asupra necesității unei activităţi ritmice și consecvente a formatului "5 + 2".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?