Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

MAE al FR s-a pronunțat împotriva implicării externe în alegerile din Moldova

11 noi. 2020,, 12:05   Politică
6592 8

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse s-a pronunțat împotriva oricărei intervenții externe în procesele electorale interne din Republica Moldova, menționînd că este important să se evite repetarea situațiilor care au avut loc în primul tur de scrutin, despre care au vorbit observatorii internaționali și mass-media, în special, transportarea în masă a alegătorilor la secțiile fără precedent de multe din țările Europei de Vest și SUA, pe fundalul blocării cu forța a procesului votării cetățenilor moldoveni care locuiesc în Transnistria.

Despre aceasta se menționează în comentariul Departamentului de informații și presă al MAE al Rusiei privind pregătirea turului doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, transmite Noi.md.

În cadrul acestuia se menționează că Rusia monitorizează îndeaproape mersul campaniei pentru alegerea președintelui Republicii Moldova. Observatorii ruși participă la misiunile internaționale de monitorizare pe linia CSI și OSCE.

Deoarece, potrivit rezultatelor primului tur de scrutin din 1 noiembrie curent, niciunul dintre pretendenții la funcția de președinte nu a acumulat numărul necesar de voturi, pe 15 noiembrie curent va avea loc turul doi al alegerilor.

"Sperăm că alegătorilor moldoveni le vor fi asigurate toate condițiile pentru exprimarea onestă, liberă, transparentă și democratică a voinței în deplină conformitate cu legislația electorală a Moldovei și actele internaționale la care Republica Moldova este parte, inclusiv convenția CSI 2002 privind standardele alegerilor democratice, drepturile și libertățile electorale și documentul de la Copenhaga CSCE 1990.


Ne opunem oricărei implicări externe în procesele electorale interne din Republica Moldova. Este important să evităm repetarea situațiilor care au avut loc în primul tur de scrutin, despre care au vorbit observatorii internaționali și mass-media. Printre acestea se numără aducerea masivă a alegătorilor în secțiile fără precedent de multe din Europa de Vest și SUA, pe fundalul blocării votării cetățenilor moldoveni care locuiesc în Transnistria. Asemenea tehnologii politice grosolane nu contribuie la identificarea adevăratei imagini a exprimării voinței cetățenilor Republicii Moldova", se subliniază în comentariul Departamentului de informații și presă al MAE al Rusiei.
În el se exprimă convingerea că candidații care participă în turul doi la funcția de președinte vor accepta cu onoare și demnitate rezultatele votului popular, indiferent care ar fie el și se vor abține de la o eventuală organizare a acțiunilor violente ilegale menite să revizuiască rezultatele alegerilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?