X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

MAE al FR: "Mandatul misiunii de pacificare în Transnistria este departe de a fi finalizat"

28 ian. 2021,, 11:20   Politică
2776 6

Problema reconfigurării misiunii de pacificare în Transnistria poate fi pusă doar după atingerea unei reglementări politice, însă acest lucru va dura încă mult timp.

După cum transmite tass.ru, despre aacest lucru a declarat Ambasadorul pentru misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, Vitalii Treapițîn, transmite Noi.md.

Potrivit lui, declarațiile președintelui Moldovei, Maia Sandu, privind retragerea pacificatorilor ruși, nu pot provoca nimic altceva decît nedumerire.

"Mandatul operațiunii de pacificare este departe de a fi epuizat", a spus el. - El are legătură clară cu ieșirea la înțelegerile politice privind reglementarea conflictului. Problema reconfigurării operațiunii, schimbarea statutului acesteia poate fi pusă doar atunci cînd va fi găsită formula de soluționare politică a problemei transnistrene. Dar pînă atunci va trece mult timp", a spus Vitalie Treapițîn.

El a subliniat că în prezent prioritară este normalizarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, grav afectat în 2020 pe fundalul evenimentelor politice interne din Moldova și a pandemiei de coronavirus.


Diplomatul a atenționat că declarațiile lui Sandu au fost făcute concomitent cu declarațiile sale privind dorința de a avea relații normale cu Federația Rusă, inclusiv interacțiunea în reglementarea transnistreană.

"Rusia, în calitate de garant și mediator în reglementarea transnistreană, este dispusă să contribuie atît în cadrul formatului multilateral de negocieri "5+2", cît și în plan bilateral", a subliniat ambasadorul.

Anterior, Sandu a anunțat despre necesitatea retragerii din Transnistria a grupului operativ de trupe rusești, a munițiilor și transformarea operațiunii de pacificare din Transnistria cu participarea Rusiei, într-o misiune de observatori civici sub egida OSCE. Declarația ei a fost criticată de liderul autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, care a amintit că pacificatorii Federației Ruse au ajutat părțile în 1992 să înceteze vărsarea de sînge.

Purtătorul de cuvînt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a menționat că schimbarea status quo-ului ar putea duce la destabilizare în Transnistria și FR mizează pe discutarea temei pacificatorilor și pe lipsa unor mișcări bruște.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?